SEGRE

PROCÉS INICIATIVA

L'independentisme presenta la seua llei d'amnistia com a aposta política

ERC, JxCat, PDeCAT i CUP la veuen com la via per “posar fi a la repressió” || PSOE, PP, Vox i Cs la rebutjaran i Podem no sap si donar-hi suport o abstenir-se

Representants d’ERC, JxCat, PDeCAT, CUP i Òmnium, ahir, davant del Congrés, al presentar la seua proposició de llei d’amnistia.

Representants d’ERC, JxCat, PDeCAT, CUP i Òmnium, ahir, davant del Congrés, al presentar la seua proposició de llei d’amnistia.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Imatge d’unitat la que van exhibir ahir els partits independentistes en la presentació al Congrés d’una proposició de llei per amnistiar totes les persones investigades, jutjades o condemnades per fets relacionats amb el procés. ERC, JxCat, el PDeCAT i la CUP, de la mà d’Òmnium, van registrar aquesta iniciativa perquè sigui debatuda a la Cambra baixa, encara que per endavant ja saben que no prosperarà. PSOE, PP, Vox i Ciutadans la rebutgen, i Unides Podem no ha decidit encara si hi donarà suport o s’abstindrà quan sigui votada. En canvi, partits nacionalistes com el PNB i Compromís van avançar que hi donarien el seu suport.

Així, el text proposat per l’independentisme aspira a aconseguir una amnistia per a “tots els actes d’intencionalitat política” vinculats a la “lluita democràtica per a l’autodeterminació de Catalunya” que hagin estat “tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa” i que es produïssin des de l’1 de gener del 2013 fins a l’actualitat. D’aquesta forma, no només es beneficiarien d’aquesta mesura els líders de l’1-O, sinó unes 3.000 persones, segons Montse Bassa, diputada d’ERC al Congrés.

La germana de Dolors Bassa, consellera de Treball al Govern de Carles Puigdemont, va comparèixer al costat de Míriam Nogueras, portaveu de JxCat, la diputada de la CUP Mireia Vehí i Ferran Bel, diputat del PDeCAT. Els quatre van coincidir que l’amnistia és la via per “posar fi a la repressió” i per “fer creu i ratlla” de tota causa judicial pel procés.

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, va titllar els indults de “cants de sirena” que resulten “absolutament falsos”.

PSOE, PP, els ultradretans de Vox i Cs impediran l’aprovació del text de les formacions independentistes. Així ho van reiterar ahir mateix els dos principals grups de l’hemicicle. Del costat socialista, la portaveu parlamentària, Adriana Lastra, va insistir que l’amnistia “no té cabuda” a la Constitució.

Per la seua part, Pablo Casado, líder dels populars, va manifestar que no recolzarà aquesta proposició de llei i, a més, va apressar el Govern espanyol a tipificar com a delicte la convocatòria d’un referèndum “il·legal”.

Jaume Asens, president d’Unides Podem al Congrés, va apuntar que encara no saben si s’abstindran en la votació o donaran suport a la llei i va assegurar que no hi estaran en contra.

Malestar del PSC amb Borràs per la trobada amb els sobiranistes El PSC va censurar ahir que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, convoqués una hora abans de la reunió de la mesa la facció independentista de l’òrgan de govern de la Cambra per “coordinar” els seus posicionaments, recuperant així un costum de l’etapa de Carme Forcadell. Amb tot, en la primera reunió de la mesa es va acordar que el ple d’investidura, que encara no té data però que serà en menys de deu dies, se celebri a l’auditori del Parlament per la Covid.

Mentrestant, segueixen les negociacions entre ERC, JxCat i la CUP per a la formació del nou govern i Salvador Illa, del PSC, no es descarta encara per a la presidència.

tracking