SEGRE

PANORAMA

Sánchez ascendeix Nadia Calviño i Yolanda Díaz assumeix ser la vicepresidenta tercera

La ministra socialista, ara vicepresidenta segona, es manté com la líder de l'àrea econòmica de l'Executiu || Canvis en el gabinet de coalició després de la reunió del president amb Pablo Iglesias

Imatge d’arxiu de Pablo Iglesias i Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats.

Imatge d’arxiu de Pablo Iglesias i Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, assumirà finalment la vicepresidència tercera del Govern dins de la reorganització de la coalició provocada per la futura sortida de l’Executiu del líder de Podem, Pablo Iglesias, segons van confirmar ahir fonts governamentals.

Es tractava del principal escull pendent entre els dos socis de govern per forjar el relleu d’Iglesias, després de la reunió que va mantenir ahir amb el president de l’Executiu, Pedro Sánchez.

Posteriorment va transcendir que la qüestió que faltava per determinar era el rang de Díaz, ja que el president del Govern havia plantejat objeccions al fet que ostentés la vicepresidència segona i compatibilitzar el càrrec de titular de Treball, com havia proposat dilluns el líder morat.

En aquesta negociació, l’alternativa de l’ala socialista consistia que Díaz fos vicepresidenta tercera i mantenir-se com a ministra de Treball.

Aquest canvi evitava que, a l’organigrama de l’Executiu, una ministra amb una cartera econòmica, com és Treball, se situï davant de la vicepresidenta tercera d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, amb qui a més Díaz protagonitza importants polsos dins del Govern, com el de la derogació de la reforma laboral.

En canvi, Unides Podem reivindicava que era compatible la vicepresidència segona i la cartera en les negociacions entaulades. Tanmateix, fonts coneixedores de la negociació ja filtraven que la qüestió del rang no era un problema insalvable i no suposaria una pugna entre les dos parts.

Sembla perfilat també l’ascens d’Ione Belarra com a futura ministra de Drets Socials

Sí que estava garantit en aquests contactes dins de la coalició que Díaz es mantindria com a ministra de Treball, a falta de concretar el nivell de la seua vicepresidència, que també estava assegurada.

Salvat aquest assumpte, sembla perfilat també l’ascens de la secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, Ione Belarra, com a futura ministra de Drets Socials.

Més Madrid rebutja una llista conjunta amb Unides Podem 

La líder regional de Més Madrid, Mónica García, va traslladar ahir que “és preferible que es presentin a les eleccions del proper 4 de maig els tres partits d’esquerra per separat en els moments històrics”.

“Vull presentar-me a les eleccions i ser la pròxima presidenta de la Comunitat de Madrid. Em ve de gust, tinc bones idees i molt de treball a l’esquena. Madrid no és una sèrie de Netflix. Les dones estem cansades de fer el treball brut perquè en els moments històrics ens demanin que ens apartem, quan hem demostrat amb escreix que les dones sabem frenar la ultradreta sense que ningú ens tuteli”, va etzibar Mónica García en un vídeo difós als mitjans de comunicació, després que el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, suggerís a aquesta formació anar en una llista conjunta al presentar-se ell com a candidat.

El PSOE adverteix Més Madrid i Podem que l’adversari a Madrid és la “dreta caïnita”

Per la seua part, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va refusar comentar la decisió de Més Madrid i es va limitar a mostrar el seu desig que, després de la contesa electoral, aquests dos partits i el PSOE siguin capaços d’“entendre’s” i no perdin de vista que “l’adversari és la dreta caïnita”.

Mentrestant, el PP de Madrid ha denunciat davant de la Junta Electoral Provincial de Madrid Pablo Iglesias, pel vídeo que va llançar des del seu ministeri en xarxes socials per anunciar la seua candidatura al considerar que vulnera “els principis de neutralitat, imparcialitat i igualtat”.

El Govern assegura que vol esgotar legislatura La ministra d’Hisenda i Portaveu del Govern, María Jesús Montero, va assegurar ahir “amb rotunditat” que el Govern vol esgotar la legislatura i va precisar que la sortida de Pablo Iglesias del Govern “no variarà el rumb” de l’Executiu. A més, va qualificar de “corrupció” el que va considerar “transfuguisme” de tres diputats de Ciutadans a Múrcia per fer fracassar la moció de censura presentada pel PSOE i el partit taronja.

Vox adverteix que Ayuso dependrà d’ells El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, va advertir ahir la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que s’avança a l’assignar-se majoria absoluta després de les eleccions del maig, i que dependrà del seu partit, amb el qual haurà de negociar.

Segueixen les baixes en cascada a Ciutadans El moviment d’Inés Arrimadas per temperar els ànims interns ampliant l’executiva permanent no ha tingut l’efecte buscat i ahir es van sumar uns altres dos càrrecs que deixen el partit, dos diputats de l’Assemblea de Madrid, Sergio Brabezo i Marta Marbán.

Rufián no descarta un avenç electoral El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va alertar l’esquerra madrilenya del risc de “sacralitzar la unitat” perquè això, de vegades, es converteix en “una trampa”. Així mateix, no va descartar un avenç de les generals perquè hi ha els qui es comporten més com a “guionistes” que com a polítics, va dir.

Toni Cantó fitxa pel programa de Risto Mejide Toni Cantó, que dilluns va anunciar que dimitia de tots els seus càrrecs a Cs i que deixava la seua acta de diputat a les Corts valencianes, va afirmar ahir estar “desil·lusionat” amb la política. Ha fitxat com a tertulià del programa de televisió de Risto Mejide, Todo es mentira, a Cuatro.

Imatge d’arxiu de Pablo Iglesias i Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats.

Imatge d’arxiu de Pablo Iglesias i Yolanda Díaz al Congrés dels Diputats.EFE

tracking