SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Sánchez i Iglesias uneixen veus contra “el transfuguisme i la corrupció” del PP

El líder de Podem acusa els populars de “comprar-se diputats de Cs” i pregunta si “la pasta” la va posar “algun constructor” || Casado imputa al líder socialista conspirar en les mocions de censura

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias conversen amb la vicepresidenta Carmen Calvo.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias conversen amb la vicepresidenta Carmen Calvo.E. PARRA. POOL / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’encara vicepresident segon, Pablo Iglesias, van unir ahir les seues veus, al mig d’un ambient preelectoral davant dels comicis del 4 de maig a Madrid, per denunciar “el transfuguisme, la corrupció i la compra de diputats” per part del PP.

Aquestes eleccions i les mocions de censura presentades a Madrid, Múrcia i Castella i Lleó van ser presents en moltes de les preguntes i respostes de la sessió del Congrés i, en concret, en les que van protagonitzar el president i el seu soci de coalició.

El líder del PP, Pablo Casado, va acusar directament Sánchez d’haver conspirat perquè es presentessin i prosperessin aquestes mocions de censura i el cap de l’Executiu va contraatacar recordant els moviments que els populars han fet a Múrcia.

La seua conclusió davant d’ells és que l’actual partit de Casado representa “la pitjor versió del PP”, la del “transfuguisme, la corrupció i la ultradreta”.

“La continuïtat en les males arts, en la falta de respecte als seus socis, Ciutadans, en el transfuguisme, que és la corrupció, senyor Egea”, va manifestar adreçant-se al secretari general del PP pel seu protagonisme en el fracàs de la moció de censura a Múrcia.

Teodoro García Egea, en una pregunta posterior a Iglesias, es va adreçar al president per afirmar que el que ell anomena transfuguisme és dignitat. Davant d’això, el vicepresident segon va seguir la línia de Sánchez i va acusar García Egea de comprar els diputats de Ciutadans que no secundaran la moció a Múrcia.

“Com ha aconseguit la pasta?, l’ha posat vostè o l’hi ha donat algun constructor?”, li va etzibar. Va titllar a més el PP de partit corrupte que no arriba “ni a la sola de les sabates als comunistes espanyols”, al·ludint d’aquesta forma al “comunisme o llibertat” que està utilitzant com a lema davant del 4 de maig la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

Per la seua part, el portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, va considerar una gran notícia que Iglesias surti del Govern, ja que molts, entre ells Sánchez, podran dormir tranquils.

Rufián titlla Espanya de “xabola” democràtica i alerta la Moncloa 

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va dir ahir que espera reactivar la negociació amb el nou Govern per poder “encarrilar” el “conflicte” per vies “democràtiques i legals” i ho va fer després que el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, definís la democràcia espanyola com una “xabola”. Sánchez va admetre que el sistema espanyol requereix millores –“democràcia plena no significa democràcia perfecta”, va apuntar– però va pregar a Rufián que no desqualifiqui amb aquestes paraules la democràcia per la qual es van deixar la vida tantes persones que van lluitar contra el “feixisme”, entre elles, va dir, el que va ser president de la Segona República, Manuel Azaña.

Per contra, Rufián va criticar que s’identifiqui amb una “democràcia plena” un país on es veta la compareixença del ministre de l’Interior per donar compte d’un “assassinat vil” com el de Mikel Zabalza, es “protegeix” un rei i unes infantes que “roben vacunes” o es “té 9 demòcrates salvatgement empresonats per un referèndum”. “Què estan fent i, sobretot, què faran per dignificar aquesta xabola?”, va etzibar al president després de tornar a presentar els 13 escons d’ERC com a necessaris per a la governabilitat, si no és, va dir, que l’Executiu de coalició vol recolzar-se en l’“outlet” de la dreta, amb referència a Cs.

Primera baixa de Cs al Congrés al passar al Grup Mixt un diputat

El terratrèmol de la moció de censura plantejada per Cs i el PSOE a Múrcia es va cobrar ahir la primera baixa al Congrés, la del diputat Pablo Cambronero, que ha demanat anar al Grup Mixt. La seua sortida deixa el grup parlamentari amb nou escons i amb la mirada posada en el que pugui fer la diputada Marta Martín, que, igual com ell, fa temps que mostra la seua disconformitat amb l’estratègia del partit que pilota Arrimadas.

D’altra banda, també ahir, la direcció va obrir un expedient d’expulsió al senador Emilio Argüeso, al sospitar que va oferir “prebendes a càrrecs i afiliats” perquè abandonessin el partit.

La moció a Múrcia fracassarà arran del rebuig dels díscols de Vox Els tres diputats expulsats de Vox van anunciar ahir que votaran en contra de la moció de censura presentada per Ciutadans i PSOE a l’Assemblea Regional, contra el president de la comunitat, Fernando López Miras, la qual cosa impediria prosperar definitivament aquesta iniciativa.

Un d’aquests diputats, Juan José Liarte, va corroborar aquest vot en contra al finalitzar el debat de la moció i a les portes de l’Assemblea.

Perquè prosperi la moció, que desallotjaria del poder a la regió el PP després de gairebé 26 anys seguits, es requereixen 23 vots a favor, dels quals només estan assegurats els 17 del PSOE, els dos de Podem i dos dels sis escons de Cs.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias conversen amb la vicepresidenta Carmen Calvo.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias conversen amb la vicepresidenta Carmen Calvo.E. PARRA. POOL / EUROPA PRESS

tracking