SEGRE

ELECCIONS CONSEQÜÈNCIES

Catalans a l'exterior preparen una demanda per les traves al vot

Denuncien que s'ha vulnerat el seu dret al sufragi i la falta de “transparència” de consolats i ambaixades || Entre els promotors de la iniciativa hi ha lleidatans

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir, a la sortida de la presó de Lledoners.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir, a la sortida de la presó de Lledoners.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de catalans que resideixen a l’estranger estan preparant una demanda col·lectiva per denunciar la vulneració del seu dret al vot, davant de les traves que van trobar per exercir el sufragi en les eleccions al Parlament del 14 de febrer passat. En aquest sentit, Jordi Montanyà, membre de l’Associació Atenes, que impulsa la iniciativa, va explicar ahir que l’objectiu de la demanda és dirimir qui és el responsable d’aquestes traves i aconseguir que es reformi el procés per sol·licitar el vot des de l’estranger de cara a futures cites electorals.

“O es decideix que no es pot votar des de l’exterior, o s’ha de poder votar en condicions i que els vots arribin”, va sentenciar..

Montanyà ja ha recollit una vintena de casos, entre els quals hi ha alguns lleidatans que resideixen fora de l’Estat espanyol. Quant a això, Emi Porqueres viu des de fa onze anys a Dubai i es va mostrar “frustrada” quan la Junta Electoral de Lleida li va comunicar que el seu vot no havia arribat. “Poses tota la voluntat per exercir el teu dret, però moltes vegades no ho aconseguim, perquè no hi ha manera que arribin els vots”, va manifestar, remarcant a més que és la primera vegada que li arriben les paperetes per poder emetre’l, perquè en ocasions anteriors ni això.

Iceta aspira a reprendre la taula de diàleg després que Sánchez fes al·lusió a la comissió bilateral

Amb tot, només 10.716 catalans a l’estranger van poder exercir el seu dret al vot el passat 14-F. Són un 4,2% dels 255.163 catalans registrats al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). D’aquests, 16.729 havien sol·licitat poder votar, i només el 64% van completar el procés.

Borràs insta a deixar negociar els partits La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va demanar ahir que es deixi treballar els partits de cara a tancar un acord que permeti investir a un nou president de la Generalitat i conformar un altre Govern. A la sortida de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, a la qual va acudir per “posar-se a disposició” dels líders independentistes empresonats per l’1-O, Borràs va confiar que, abans del dia 26, hi hagi un candidat que reuneixi prou suports per ser nomenat president.

Tanmateix, va explicar que, tal com marca el reglament, no obrirà la ronda de contactes amb les formacions amb representació fins que no es constitueixin els grups parlamentaris. “No he pogut començar aquesta ronda de consultes perquè no estan constituïts tots els grups com a tal.

És preceptiu que, per poder començar aquesta ronda, hi hagi la constitució dels grups, i això no ha passat encara al Parlament”, va puntualitzar la també dirigent juntista. En un altre ordre de coses, després que dimecres el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, obviés la taula de diàleg i apostés per la reactivació de la comissió bilateral Estat-Generalitat, el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, va puntualitzar que la Moncloa aspira a reprendre-la, “tal com va acordar amb ERC”.

tracking