SEGRE

CRISI POLÍTICA

Cs s'acosta al precipici amb el degoteig de fugues i la pèrdua del seu envit a Múrcia

En menys d'una setmana, sis diputats regionals, dos del Congrés i tres senadors deixen el partit || López Miras salva la presidència murciana i obre el seu Govern a diputats díscols de Vox

Casado va anar a Múrcia a donar suport a Fernando López Miras, que va fer fracassar el vot de censura.

Casado va anar a Múrcia a donar suport a Fernando López Miras, que va fer fracassar el vot de censura.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos diputats del Congrés, sis diputats autonòmics –a Múrcia, Madrid i al País Valencià– i tres senadors han abandonat o han estat expulsats de Ciudadans (Cs) després de l’operació frustrada per impulsar una moció de censura contra el PP a Múrcia i la convocatòria d’eleccions anticipades a la Comunitat de Madrid per part d’Isabel Díaz Ayuso (PP), que ha deixat Cs fora del Govern autonòmic.

La inesperada decisió de Cs d’aliar-se amb el PSOE per presentar sengles mocions a la Regió de Múrcia i a l’ajuntament de la capital contra el seu fins ara soci de govern va generar estupor entre càrrecs i afiliats del partit. Una sensació que es va estendre quan, divendres passat, el president de l’Executiu murcià, Fernando López-Miras, va anunciar un pacte amb tres dels sis diputats de Cs a l’Assemblea a canvi de formar part del Govern.

Però l’abandonament que més efectes negatius i incontrolables està tenint per al partit liderat per Inés Arrimadas és el de Fran Hervías, que dissabte va comunicar que renunciava al seu escó al Senat i deixava Cs per entrar al PP. A la seua carta de dimissió, va argumentar que Cs ha “abandonat els valors i principis liberals per convertir-se en una crossa més del sanchisme”.

També Toni Cantó, portaveu a les Corts Valencianes, va dir que deixava els seus càrrecs a Cs i el seu escó. Des d’aleshores, el degoteig de sortides ha continuat, entre les quals dos diputats de l’Assemblea de Madrid, dos diputats del Congrés, un d’ells conservant l’escó demanant de passar al grup Mixt, així com dos senadors, que també s’han quedat amb els seus càrrecs encara que ja no formen part de Cs.

Després de la sortida dels tres senadors, es queden només amb quatre i sense grup propi, amb la qual cosa perden una subvenció anual de 342.000 euros i visibilitat parlamentària, ja que es redueix la seua quota d’iniciatives.

Al llarg de l’última setmana hi ha hagut altres càrrecs públics i orgànics de Cs en diferents llocs que han deixat el partit, regidors i persones que ocupaven càrrecs en comitès territorials de la formació.

Per la seua part, des de la direcció de Cs suggereixen que totes les baixes que està patint es deuen a l’operació del PP per captar càrrecs de la formació taronja a canvi de “càrrecs, diners o poder”.

Així doncs, ahir, l’Assemblea Regional de Múrcia va donar l’esquena a la moció de censura de Cs i PSOE per treure Fernando López Miras de la presidència de la comunitat, després de quedar-se amb 21 vots a favor dels 23 que es necessitaven perquè la moció tirés endavant. El PP es va sustentar en tres trànsfugues de Cs i negocia donar entrada a dissidents de Vox al Govern. En aquest sentit, mentre el PSOE assegurava que López Miras “ha venut el futur de la Regió, deixant l’educació en mans de la ultradreta”, el president del PP, Pablo Casado, va dir que a Múrcia “comença la reconstrucció i reunificació del centredreta a l’entorn del Partit Popular”.

Els comicis a Madrid, amb positius de Covid i sense EPI La Comunitat de Madrid habilitarà horaris especials per facilitar el vot en les eleccions autonòmiques del 4 de maig vinent a persones majors de 65 anys o amb discapacitat, en quarantena, així com a ciutadans amb coronavirus o sospita de tenir-lo, com va passar amb els comicis a Catalunya. Els membres de les meses electorals dels comicis del 4 de maig comptaran amb dos màscares FPP2, guants d’un sol ús per al recompte, material higienitzant –com ara tovalloletes i gel– i una pantalla de protecció facial d’ús opcional, però no tindran EPI com a Catalunya, segons va explicar el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero.

El PSOE de Castella i Lleó busca el suport de la formació taronja La viceportaveu del Grup Parlamentari Socialista, Virginia Barcones, va fer una crida ahir una vegada més als 12 procuradors que conformen el Grup Parlamentari de Cs perquè donin suport a la moció de censura que es debatrà dilluns vinent, dia 22 –s’ha habilitat dimarts 23 per si s’allarguen les intervencions, que són de temps il·limitat–, i que, segons va admetre, s’ha presentat ara per “circumstàncies sobrevingudes” i per evitar la “gran irresponsabilitat” d’anar a un procés electoral en plena pandèmia.

Casado va anar a Múrcia a donar suport a Fernando López Miras, que va fer fracassar el vot de censura.

Casado va anar a Múrcia a donar suport a Fernando López Miras, que va fer fracassar el vot de censura.EUROPA PRESS

tracking