SEGRE

COMICIOS PAÏSOS BAIXOS

Rutte inicia els contactes per formar govern després de la victòria electoral

El seu partit aconsegueix 35 escons de 150

El primer ministre Mark Rutte dipositant el seu vot dimecres.

El primer ministre Mark Rutte dipositant el seu vot dimecres.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits polítics als Països Baixos van iniciar ahir els contactes per negociar una futura coalició de govern, l’endemà que el conservador Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD) del primer ministre, Mark Rutte, s’imposés en els comicis generals a l’aconseguir 35 escons dels 150 que estaven en joc, dos més que en la passada legislatura.

L’actual Executiu el conformen el VVD, Crida Demòcrata Cristiana i Demòcrates 66 (D66). Els democristians, que van ser segona força en els últims comicis, es van quedar com a quarta al passar de 20 a 15 diputats, mentre que els liberals del D66 van passar de la quarta a la segona plaça després d’aconseguir 24 escons. Aquests van desplaçar els ultradretans del Partit per la Llibertat de Geert Wilders a la tercera posició amb 17 representants, tres menys.

La Crida Demòcrata Cristiana perd 5 diputats, els mateix que guanyen els liberals del D66

El primer ministre, “molt orgullós” del resultat electoral, va advocar per negociar un nou gabinet “com més aviat millor”, a l’espera de veure qui serà el quart soci o de les demandes que pugui plantejar el crescut D66.

De moment els representants de totes les formacions van mantenir una primera reunió amb la presidenta del Parlament, Khadija Arib, que va encarregar a VVD i D66 prendre la iniciativa en la recerca de nous socis.

Rutte, en qualsevol cas, pot reivindicar-se per a un quart mandat després que la seua coalició amb prou feines patís les conseqüències de l’escàndol que va motivar aquest any la dimissió de l’Executiu, suscitat pels ajuts que nombroses famílies vulnerables es van veure obligades a tornar després de ser acusades de frau de manera injustificada. En total, 17 partits van obtenir representació parlamentària.

tracking