SEGRE

POLÍTICA DEBAT AL PARLAMENT

JxCat pressiona Esquerra i farà fracassar de nou avui la investidura de Pere Aragonès

ERC demana als juntaires un gest de confiança i responsabilitat perquè facin president el seu candidat || El paper del Consell per la República o una eventual estratègia conjunta a Madrid, entre els esculls

Lo Martí de Térmens es va unir ahir als cantaires per demanar la llibertat dels presos del procés.

Lo Martí de Térmens es va unir ahir als cantaires per demanar la llibertat dels presos del procés.JOSEP MARÍA CURRIÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investidura del candidat d’ERC, Pere Aragonès, previsiblement tornarà a fracassar avui en segona votació, al mantenir JxCat la seua abstenció, cosa que deixarà a les forces independentistes un termini de dos mesos extra per mirar d’aconseguir un acord de govern que eviti portar Catalunya a una repetició electoral.

Malgrat que durant el cap de setmana els dos partits van trepitjar l’accelerador per tractar d’encarrilar un acord, aquestes negociacions semblen no haver donat els seus fruits.

ERC i Junts tindran fins al 26 de maig per desencallar la negociació i evitar noves eleccions

La vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va anunciar ahir que la direcció executiva de la seua formació va decidir “per unanimitat” tornar a abstenir-se en la votació d’avui “perquè falten per tancar elements fonamentals de la negociació” amb ERC. Tot i així, va afirmar que són “optimistes” i esperen tancar “en els propers dies un pacte sòlid”, ja que “la voluntat és no esgotar, ni de bon tros”, els dos mesos de marge per investir el nou president i evitar nous comicis.

Per aquesta raó, Artadi, que com el president del seu grup, Albert Batet, no podrà acudir al ple del Parlament a l’estar en quarantena al ser contacte de positiu per coronavirus, va assegurar que “seria més útil” que Aragonès renunciés a la segona votació i els equips negociadors d’ERC i JxCat aprofitessin per reunir-se. Però aquesta no és la intenció dels republicans, la portaveu parlamentària dels quals, Marta Vilalta, va demanar als juntaires que es repensessin el sentit del seu vot i, en un “gest de responsabilitat i confiança”, facin possible la investidura d’Aragonès, com ells van avalar l’elecció de Laura Borràs com a presidenta del Parlament.

En aquest sentit, va proposar tancar després els serrells de la negociació sobre el futur govern. Per a Vilalta els “esculls” que els separen no són insalvables i més després que el Consell per la República s’obrís ahir a acordar la seua “reformulació” (vegeu el desglossament).

El paper que ha de jugar aquesta organització és un dels principals obstacles en la negociació, ja que JxCat vol que sigui un fòrum unitari de decisió de les forces independentistes, davant dels recels d’ERC i la CUP, que han pactat crear un nucli dur de coordinació no vinculat a aquest espai. A més d’això també els separen una eventual estratègia unitària a Madrid o el pla del nou Govern.

A diferència de la primera volta, en la qual necessitava majoria absoluta per ser investit president, en aquesta segona votació Aragonès en tindria prou amb majoria simple, més vots a favor que en contra. Però, si no hi ha sorpreses d’última hora, obtindrà 42 suports d’ERC i la CUP, 32 abstencions de Junts i 61 vots en contra de la resta de partits.

D’altra banda, Lo Martí de Térmens, que va estar un mes a la presó després de ser detingut en els disturbis postsentència, va actuar ahir a la plaça Paeria al costat dels Cantaires de Ponent.

El PSC crticia ERC que es deixe intervenir "des de Waterloo" 

La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, va acusar ahir ERC de “menysprear” les institucions catalanes al permetre que el Consell per la República estigui jugant un paper tan important en les negociacions que manté amb JxCat. La socialista, que ja va avançar que tornarà a votar no en el segon intent per investir Pere Aragonès president, va preguntar al republicà si “acceptarà tenir una presidència tutelada des de Waterloo”.

Davant d’aquesta situació, la socialista va tornar a repetir que existeix una alternativa a un nou Executiu independentista i que està liderada pel seu candidat, Salvador Illa, que encara no ha renunciat a presentar-se a una eventual investidura.

Carrizosa critica la picabaralla independentista i els populars elegeixen nou secretari general

Per la seua part, des dels comuns, van voler aprofitar el desacord entre JxCat i els republicans per instar aquests últims que s’“atreveixin” a fer el pas per intentar formar un Executiu d’esquerres, pactat amb comuns i PSC. Així mateix des de la formació morada van criticar que Catalunya estigui, segons la seua opinió, “paralitzada per les relacions tòxiques entre ERC i Junts”.

En aquesta mateixa línia es va pronunciar també el president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que va retreure que “les picabaralles” entre les dos formacions sobiranistes per “retenir el poder” impedeixin tenir un govern com més aviat millor, davant d’una situació de pandèmia com l’actual. Així mateix, igual que el PSC, va criticar el paper tan destacat que aquesta jugant el Consell Per la República en les negociacions.

En un altre ordre de coses, el PPC va nomenar l’exdiputat Santi Rodríguez nou secretari general del PPC amb l’objectiu de cohesionar el partit després dels resultats del 14-F.

El Consell que lidera Puigdemont vol parlar amb els republicans

El Consell per la República va citar ahir el president d’ERC, Oriol Junqueras, la secretària general republicana, Marta Rovira, i el secretari de Junts, Jordi Sànchez, així com els màxims dirigents de la CUP, de l’ANC i Òmnium, a establir un “diàleg bilateral” per debatre sobre una reformulació de la governança del Consell.

L’objectiu que persegueix l’entitat que encapçala Carles Puigdemont és “definir de manera precisa i sense contradiccions” les seues funcions canviant “tot el que convingui” per desencallar la negociació entre Junts, ERC i CUP.

“És més important l’existència d’un acord per culminar el procés, que no les persones i els càrrecs que ocupin”, va asseverar el Consell.

tracking