SEGRE

ANÀLISIS DRETES

Els EUA alerten Espanya per atacs a la premsa i els presos del procés

En un informe sobre la situació dels Drets Humans a tot el món || Recull les queixes i les conclusions de la societat civil de tots els països

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units han publicat l’informe sobre la situació dels Drets Humans a nivell mundial que elabora anualment i alerta sobre els “múltiples” atacs verbals del Govern d’Espanya “a determinats mitjans de comunicació i periodistes específics”. A l’informe, també fa referència als de diverses organitzacions que es posicionen en contra de l’empresonament dels líders del procés.

L’informe, publicat pel departament d’Estat nord-americà, es detalla alguns d’aquests atacs denunciats per organitzacions defensores de la llibertat de premsa a Espanya. Un exemple d’això és un moment de l’1 de març del 2020, quan el president, Pedro Sánchez, va acusar els mitjans “conservadors” d’“agitar la societat” cada vegada que “els conservadors perden una elecció”; i un altre d’aquell mateix mes quan qui era en aquell temps vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, “va amenaçar d’enviar a la presó un periodista per publicar informació comprometedora sobre el seu partit”.

Al document se cita l’informe fet per l’ONU i Amnistia Internacional sobre els presos

Al document també s’aborda la situació dels detinguts a Catalunya, per recordar que el març del 2020 el relator especial de l’ONU per a les qüestions de les minories va expressar la seua preocupació per les restriccions i els càrrecs penals contra els polítics catalans i els activistes de la societat civil que van participar en el “referèndum” de l’octubre del 2017.

De la mateixa manera, rescata les conclusions del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària, que assegurava que “les prolongades detencions i les posteriors condemnes” de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com dels altres dirigents polítics catalans empresonats, “tenien per objectiu intimidar-los per les seues opinions polítiques”.

Aquest informe serveix de guia al Congrés nord-americà a l’hora de determinar l’ajuda exterior que es concedeix cada any.

Val a dir que conté un capítol dedicat a cada país del món, en el qual hi ha una avaluació de la situació dels Drets Humans i es recullen queixes de la societat civil.

?

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha rebutjat dos recursos de l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de sedició i malversació pel procés, contra dos decisions de la Junta Electoral Central (JEC). Aquesta no va accedir a restablir-lo com a número u de la seua candidatura per ERC en les eleccions generals de 10 de novembre del 2019 i va rebutjar expedir la seua credencial com a diputat electe al Parlament Europeu.

Rebutjats dos recursos contra la JEC de Junqueras

tracking