SEGRE

ESNOTICIA

Alemanya negocia la compra directa de dosis de la vacuna russa Sputnik

En plena polèmica pels retards en les entregues de farmacèutiques || Brussel·les diu que les converses de Berlín i Moscou no afecten l'estratègia conjunta

Jens Spahn, ministre de Sanitat d’Alemanya, que ahir va revelar que negocien la compra de Sputnik V.

Jens Spahn, ministre de Sanitat d’Alemanya, que ahir va revelar que negocien la compra de Sputnik V.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat d’Alemanya, Jens Spahn, va anunciar ahir que el govern germànic mantindrà converses bilaterals amb Rússia per estudiar quantes dosis de Sputnik V podrien comprar tan aviat com l’Agència Europea del Medicament (EMA) donés l’aval definitiu a aquesta vacuna contra el coronavirus. Aquesta revelació va arribar poc després que l’estat federat de Baviera mostrés interès a aconseguir dosis d’aquesta vacuna desenvolupada a Rússia i que es va aplicar per primera vegada dins del territori comunitari a Hongria.

Així doncs, Spahn va explicar que Berlín ja va traslladar la voluntat d’anar un pas més enllà amb Moscou a la reunió extraordinària de ministres de Sanitat de la UE de dimecres, convocada en ple debat sobre els possibles efectes secundaris derivats de la vacuna desenvolupada per AstraZeneca. Alemanya, segons Spahn, no es planteja, tanmateix, actuar al marge de la Unió Europea, com ha fet Hongria o Txèquia, i supeditaria la compra de la vacuna russa al fet que sigui avalada per l’EMA.

En aquest sentit, va instar les autoritats russes a proporcionar totes les dades que calgui perquè el regulador comunitari pugui valorar si la vacuna és segura i eficaç, cosa que obriria la seua introducció al mercat dels Vint-i-set. Amb tot, Spahn va admetre que realment l’Sputnik V podria donar una empenta significativa a la campanya de vacunació dins de la UE si arribés en qüestió d’uns quants mesos, ja que assumeix que, amb més temps al davant, hi haurà també més vacunes disponibles i un ritme més alt de producció.

Després de l’anunci d’Alemanya, el portaveu principal de l’Executiu comunitari, Eric Mamer, va negar que l’estratègia germànica posi en risc la posició comuna del bloc europeu. “Tenim una estratègia europea de vacunes basada en la negociació amb una sèrie d’empreses que han estat identificades.

El fet que els estats membres decideixin comprar vacunes d’altres productors, i ja ha passat a Hongria, no és el final de l’estratègia”, va subratllar Mamer. En un altre ordre de coses, les autoritats de Rússia van sol·licitar ahir al Govern d’Eslovàquia que torni les dosis que ha rebut de la vacuna Sputnik V al considerar que s’han comès “violacions del contracte” després que el regulador eslovac digués que no comptava amb les dades per avalar-ne l’eficàcia.

tracking