SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

El Suprem inhabilita Nuet vuit mesos per desobediència al Constitucional abans de l'1-O

També li imposa una multa de 12.000 euros, i la condemna el podria forçar a deixar l'escó al Congrés

Nuet, el passat mes de març, a l’anar al judici pel seu paper durant l’1-O al Tribunal Suprem.

Nuet, el passat mes de març, a l’anar al judici pel seu paper durant l’1-O al Tribunal Suprem.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va condemnar ahir a una pena de vuit mesos d’inhabilitació i 12.000 euros de multa el diputat d’ERC al Congrés Joan Josep Nuet per un delicte de desobediència greu al Tribunal Constitucional. Els magistrats van considerar provat que, el 2017, el llavors representant de Catalunya Sí que es Pot a la mesa del Parlament va fer cas omís a instruccions del tribunal de garanties en relació amb la tramitació de resolucions sobre el procés. La sentència podria forçar-lo a abandonar en breu l’escó a la Cambra baixa, encara que Nuet recorrerà la sentència al mateix Constitucional i demanarà la suspensió de l’execució de la condemna.

Així, el Suprem va manifestar que “tots els poders públics estan obligats al compliment del que el Constitucional resolgui” i que Nuet, avalant la tramitació d’algunes resolucions vetades per aquest tribunal, va desobeir les seues instruccions. “La desobediència va ser conscient, reiterada en el vot d’admissió a tràmit i en les negatives a la reconsideració. O acatava o desobeïa, no tenia cap altra alternativa, i va optar per desobeir”, van afirmar els magistrats, que en conseqüència van acordar imposar-li una condemna d’inhabilitació de vuit mesos i una pena de multa de 12.000 euros.

Els magistrats creuen que Nuet va desobeir de forma conscient i continuada en el temps el 2017

Segons la seua opinió, “l’acusat era plenament conscient que la proposició del referèndum d’autodeterminació contrariava obertament la Constitució i les resolucions, providències, interlocutòries i sentències del Tribunal Constitucional, que havien disposat el deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés una actuació contrària als mandats emanats del Tribunal, i d’això havien estat advertits els membres de la mesa pel Lletrat Major i el Secretari General del Parlament”.

Joan Josep Nuet va lamentar haver-se assabentat de la resolució pels mitjans de comunicació i va assegurar que es tracta d’un “càstig” al diàleg i a la política. A més, es va queixar que el Suprem no hagi tingut en compte a la sentència el seu “ànim” de no desobeir el Constitucional i va avançar que la recorrerà davant del mateix tribunal de garanties. En aquest sentit, sol·licitarà la suspensió de l’execució de la pena. Altrament, podria veure’s obligat a deixar l’escó al Congrés. Nuet va ser jutjat al Suprem, precisament, per ser aforat al ser diputat a la Cambra baixa. Als seus companys a la mesa del Parlament els van jutjar al TSJC.

Independentistes i comuns critiquen la condemna: “Són venjatius” Els partits independentistes i els comuns van rebutjar ahir la condemna d’inhabilitació imposada a l’ara diputat d’ERC al Congrés Joan Josep Nuet pel seu paper en la tramitació de les resolucions del procés el 2017 al Parlament. Gabriel Rufián, portaveu dels republicans a la Cambra baixa, va acusar els magistrats del Suprem de ser “injustos i venjatius” amb els independentistes.

“Jo només puc dir que és el millor company i polític que es pugui tenir i que l’esperem i l’estimem”, va afirmar. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, de JxCat, va denunciar que Espanya “continua penant la llibertat d’expressió dels representants polítics”.

“L’Estat espanyol va en contra de la democràcia”, va publicar la CUP a les xarxes socials. Jaume Asens, líder d’Unides Podem al Congrés dels Diputats, va afirmar que “Espanya condemna de nou la democràcia”.

Ciutadans, en canvi, va aplaudir la sentència..

tracking