SEGRE

PANORAMA

Un jutge anul·la les candidatures de Cantó i Conde en la llista de Díaz Ayuso

Un jutge anul·la les candidatures de Cantó i Conde en la llista de Díaz Ayuso

L'exportaveu de Ciutadans a les Corts valencianes Toni Cantó

L'exportaveu de Ciutadans a les Corts valencianes Toni CantóEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat del contenciós-administratiu número 5 de Madrid ha anul·lat les candidatures de l’exportaveu de Cs en les Corts valencianes Toni Cantó i de l’exalcalde de Toledo Agustín Conde en la llista del PP que encapçala Isabel Díaz Ayuso en considerar-los inelegibles per haver-se empadronat a la Comunitat de Madrid després del tancament del cens electoral.

"Els candidats Srs. Cantó i Conde, per haver canviat els seus domicilis des d’altres circumscripcions electorals a la de Madrid, posteriorment a la data de tancament del cens electoral aplicable per a les presents eleccions, no ostentarien, de cap manera, la condició d’elector, que és un requisit indefugible per poder presentar-se a les eleccions com a candidat," conclou la sentència, a la qual ha tingut accés Efe i contra la qual només cap recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional.

El titular del Jutjat, Ramón Fernández Florez, estima així el recurs que va interposar el PSOE madrileny contra l’Acord de la Junta Electoral de Madrid pel qual va avalar la candidatura del PP a les eleccions a la Comunitat de Madrid malgrat que el PSOE va al·legar que eren inelegibles per no estar inscrits en el cens electoral vigent abans de l’1 de gener de 2021 (que era la data en què s’havia tancat el cens electoral per a les esmentades eleccions).

"Vistos els volants d’empadronament aportats pel Partit Popular, es reputa acreditat que l’empadronament a la Comunitat de Madrid dels candidats Srs. Cantó i Conde ha estat en data posterior al tancament del cens electoral vigent (1 de gener de 2021) i anterior a la presentació de la candidatura pel Partit Popular, al qual s’han integrat," observa el magistrat.

Segons els DNI que ambdós van aportar, aquests van ser renovats els dies 26 i 29 de març de 2021 i els volants d’empadronament a la ciutat de Madrid són de 22 i 26 de març de 2021.

Per això, afegeix, el que reuneixin, "actualment, la condició de veïnatge administratiu de ciutadans de la Comunitat de Madrid, no els confereix, per se, el dret a ser elegibles a les presents eleccions a la seua Assemblea Legislativa, del proper 4 de maig de 2021."

El jutge, que es recolza també en l’informe de la Fiscalia, favorable a l’anul·lació de les candidatures, entén que per poder ser candidat ha de complir-se la condició d’elector, i per tant s’ha d’estar inscrit en el cens electoral "vigent".

"Aquesta previsió legal -indica la sentència- no és pròpiament una excepció o un règim especial, com es postula per la JEP i el Partit Popular."

Al seu entendre, "permet qui tenia dret a estar inscrit al cens electoral (per residir habitualment a la Comunitat de Madrid en la data de tancament del cens electoral aplicable a les eleccions), però, que per qualsevol raó no figura inscrit en l’esmentat cens electoral, la possibilitat d’acreditar el seu dret a haver figurat inscrit en ell, mitjançant qualssevol mitjans de prova admesos en dret"

"Si no es tenia dret a estar inclòs al cens a la data del seu tancament (1 de gener de 2021), no es podrà presentar a les eleccions (ja que en cap moment no podrien haver estat electors)", argumenta el magistrat.

En aquest sentit, assenyala que la sentència del Tribunal Constitucional 86/2003, "citada per totes les parts", disposa que "una altra interpretació implicaria privar del dret de sufragi passiu qui, per un error inadvertit, al cens, no ha sol·licitat reparar en els terminis establerts en la pròpia LOREG (art.39) del seu dret a participar en les eleccions, quan tenia ple dret a hacerlo·

La Llei Orgànica del Règim electoral General (Loreg) recull al seu article 39.1 que "per a cada elecció el Cens Electoral vigent serà el tancat el dia primer del mes anterior al de la data de la convocatòria".

Per tot això, el jutge ordena excloure Cantó i Conde de la llista a l’eleccions per ser inelegibles, "amb les conseqüències que es derivin, que hauran de ser acordades per la Junta Electoral Provincial, a la qual correspon executar la present sentència", conclou .EFE

tracking