SEGRE

GASOLINA

Madrilenys i barcelonins a favor de prohibir els cotxes dièsel i gasolina el 2030

La Comissió Europea podria fixar una data d’acabament de les vendes dels vehicles amb combustibles fòssils

Distintivo ambiental de la Dirección General de Tráfico (DGT) en un coche.

Madrilenys i barcelonins a favor de prohibir els cotxes dièsel i gasolina el 2030EFE/Víctor Ocaña

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més del 70 % dels ciutadans enquestats a Madrid i Barcelona són partidaris de prohibir la venda de cotxes de gasolina i dièsel a la Unió Europea (UE) a partir de 2030, segons un sondeig realitzat a les 15 ciutats europees de més mida.

En aquest estudi, online de YouGov per a Transport and Environmenthan, han participat unes 10.000 persones de vuit països a les ciutats de Berlín i Hamburg (Alemanya), Roma i Milà (Itàlia), Londres i Birmingham (Regne Unit), París i Lió (França), Brussel·les i Amberes (Bèlgica), Varsòvia i Cracòvia (Polònia) i Budapest (Hongria), a més de les dos principals ciutats d’Espanya.

A nivell europeu, el 63 % dels habitants de les ciutats estudiades està a favor de la prohibició, mentre que el percentatge s’eleva al 72 % en el cas de Madrid i al 74 % en el de Barcelona.

Per impulsar les vendes dels vehicles sense empremta de carboni per sobre dels quals fan servir gasolina i dièsel, el 65 % dels madrilenys i el 60 % dels barcelonins consideren un factor "important" que els cotxes sense emissions competeixin en costos i no siguin més cars, com succeeix ara.

Una altra de les qüestions rellevants per als ciutadans és "disposar d’una infraestructura de prou recàrrega" que en l’actualitat no es disposa, segons ha constatat un 59 % de les persones sondejades tant a Madrid com a Barcelona.

Mónica Vidal, Directora de Polítiques Públiques i Governança Climàtica d’ECODES, ha advertit en un comunicat que "tenint en compte que l’edat mitjana d’un vehicle a Espanya és d’entre 13 i 14 anys", posposar la prohibició dels cotxes contaminants "més enllà de 2035" és "il·lògic", ja que l’objectiu és "aconseguir la descarbonització el 2050".

És per aquesta raó per la qual "els polítics haurien d’escoltar els ciutadans" que, segons la seua opinió, "estan preparats per a la transició total als vehicles zero emissions el 2030".

A més, Vidal considera que "la Comissió Europea hauria de proposar una data d’acabament a la venda de cotxes amb motor de combustió interna a tota la Unió Europea" en lloc de "deixar aquest tipus de decisions en mans dels Estats".

De fet, la Comissió Europea podria fixar una data d’acabament de les vendes dels vehicles impulsats amb combustibles fòssils el proper mes de juny, quan proposarà un enduriment dels objectius d’emissió de CO2 dels cotxes a la UE.

tracking