SEGRE

TERÀPIA

Troben una teràpia que milloraria la supervivència de pacients amb tumor cerebral

Un treball preclínic encoratjador, però encara sense una validació dels resultats en un entorn clínic

La combinació de dos fàrmacs (la temozolomida i la dianhidrogalacitol) podria millorar la supervivència dels pacients amb tumors cerebrals

Troben una teràpia que milloraria la supervivència de pacients amb tumor cerebralEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d’investigadors ha descobert que una teràpia combinada de dos medicaments podria millorar el tractament dels pacients amb els tumors cerebrals més freqüents i agressius, la taxa de supervivència del qual amb prou feines ha millorat en els últims cinquanta anys.

El treball s’ha dut a terme en el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), on els científics han estudiat en profunditat la resistència a un medicament - la temozolomida- que s’utilitza com a tractament principal contra el tumor cerebral més agressiu -el glioblastoma-, al qual molts dels pacients deixen de respondre amb el pas del temps.

Els investigadors han comprovat que la combinació d’aquest medicament amb un altre -el dianhidrogalactitol- ajuda a eludir aquestes resistències i augmenta la supervivència, una cosa que ja han demostrat en ratolins amb tumors cerebrals, ha informat avui el CNIO després de la publicació dels resultats d’aquesta investigació a la revista Molecular Cancer Therapeutics, de l’Associació Americana per a la Investigació del Càncer.

Els glioblastomes són els tumors cerebrals més freqüents i més agressius, amb una taxa de supervivència que tot just ha millorat en els últims cinquanta anys, la qual cosa posa de manifest, ha subratllat el CNIO, la necessitat urgent de desenvolupar noves estratègies terapèutiques.

L’equip liderat per l’investigador Massimo Squatrito, cap del Grup de Tumors Cerebrals de la Fundació Seve-Ballesteros del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), proposa després del seu treball una nova estratègia terapèutica basada en la combinació d’aquests dos fàrmacs.

Squatrito ha explicat que es tracta d’una feina preclínica "molt encoratjadora", però ha incidit que fins que no es validin els resultats en un entorn clínic serà difícil predir quan es traduirà la troballa en un tractament beneficiós per als pacients amb aquest tipus de tumor.

"Abans que els nostres resultats puguin tenir un impacte real en els pacients, aquesta combinació ha de ser provada en assajos clínics, per comprovar la seua seguretat i que no implicarà cap toxicitat associada per a ells", ha manifestat Squatrito.

El científic ha explicat que la "temozolomida" està ja aprovada per al tractament del glioblastoma, i que l’ús del "dianhidrogalactitol" encara es investigant en assajos clínics i, fins ara només s’ha aprovat per al tractament d’un tipus de leucèmia i el càncer de pulmó a la Xina.

El CNIO ha recordat que en l’actualitat, el principal i gairebé únic tractament contra aquest tipus de tumors cerebrals és la combinació de la radioteràpia amb la quimioteràpia amb "temozolomida", després de l’extirpació quirúrgica de la massa tumoral.

Com la majoria de les quimioteràpies fetes servir, aquest fàrmac produeix danys al material genètic de les cèl·lules tumorals, induint-les al col·lapse i mort cel·lular, i en gairebé la meitat dels pacients els tumors es tornen resistents a aquest fàrmac i el tumor continua creixent fins i tot durant el tractament.

"Si bé la incidència del glioblastoma no és excessivament alta en adults, són els tumors cerebrals més freqüents, per als quals no hi ha tractaments efectius ni marcadors de resposta al tractament o de la generació de resistències", ha assenyalat Squatrito.

Però què ocorre en els pacients amb aquest tipus de tumor per deixar de respondre a la temozolomida?; l’investigador i el seu equip ja havien donat llum sobre aquesta qüestió en un estudi anterior, quan van comprovar que el tumor aconseguia créixer i esquivar el tractament.

Ara, els científics han estudiat en profunditat la resistència a la temozolomida i han comprovat que les cèl·lules tumorals acumulen mutacions que els confereixen la capacitat d’esquivar els efectes d’aquest fàrmac.

Els tumors són sistemes complexos que despleguen múltiples eines per enganyar al cos i poder créixer i desenvolupar-se, ha observat el CNIO; i ha destacat que una de les grans revolucions i esperances per a molts pacients són les teràpies combinades, dirigides contra alguns d’aquests components que intervenen en el procés tumoral.

Així, els avanços en la comprensió de la biologia molecular dels tumors estan permetent l’aparició de noves teràpies i la seua combinació de forma dirigida per combatre’ls, així com evitar les resistències que generen.

En aquesta línia, els investigadors han posat el focus en "dianhidrogalactitol", que ja està sent testat en assajos clínics per a tumors cerebrals i altres tipus de càncer com el d’ovari.

Aquest estudi ha comptat amb finançament del Ministeri de Ciència i Innovació, l’Institut de Salut Carles III, la Fundación Seve Ballesteros, la Asociación Española Contra el Càncer (AECC) i l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO).

tracking