SEGRE

CAUCAS CONFLICTE

Rússia redobla la seua amenaça al fer maniobres a la frontera ucraïnesa

Els EUA i l'OTAN reclamen a Putin “rebaixar la tensió” arran de l'escalada militar || Kíev insisteix que no vol una guerra amb el veí i demana ajuda a Occident

Rússia ha incrementat la presència militar a la frontera amb la veïna Ucraïna.

Rússia ha incrementat la presència militar a la frontera amb la veïna Ucraïna.EFE/EPA/SERGEI ILNITSK/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rússia va confirmar ahir que ha desplegat forces al flanc occidental, després de les denúncies del Govern de Kíev i els seus socis d’un augment de la presència militar russa a la frontera amb Ucraïna, encara que va insistir que aquest moviment respon a “exercicis”, o maniobres, de les quals fa responsable l’OTAN. “En resposta a les activitats militars de l’Aliança que amenacen Rússia, hem pres les mesures apropiades”, va dir el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, en una reunió al port àrtic de Severomorsk, a la vora del mar de Barents.

En un termini de tres setmanes i com a “exercicis sorpresa” dissenyats per a les unitats dels districtes occidental i sud, “dos exèrcits i tres unitats aerotransportades han estat desplegades en zones d’entrenament i de combat a les fronteres occidentals de la Federació Russa”, va explicar el ministre.

Xoigú va afirmar que els EUA i l’OTAN estan desplegant tropes a prop de la frontera russa, al concentrar el seu potencial de combat a la regió del mar Negre i el Bàltic. Els EUA van comunicar divendres passat a Turquia l’enviament de dos vaixells de guerra al mar Negre.

Davant d’aquesta situació, el president dels EUA, Joe Biden, va reclamar al seu homòleg rus, Vladímir Putin, que “rebaixi les tensions” amb Ucraïna, durant una trucada en la qual va expressar la seua “preocupació” per la mobilització militar russa a la frontera amb aquest país.

Un total de 26 soldats ucraïnesos han mort a mans dels separatistes recolzats per Rússia al Donbass des de començament d’any, malgrat un alto el foc en vigor a l’est d’Ucraïna.

El ministre ucraïnès d’Exteriors, Dmitro Kuleba, que va participar ahir a Brussel·les en una reunió que el seu país havia sol·licitat de la Comissió OTAN-Ucraïna, va insistir que el seu país “no vol la guerra”. Va assegurar que Moscou ha d’entendre que Ucraïna pertany “al món de les democràcies, al món occidental”.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va exigir a Moscou aturar “de manera immediata” la mobilització militar russa a la frontera i va assegurar que aquesta concentració de forces és “injustificada” i “profundament preocupant”.

tracking