SEGRE

PANORAMA

El Constitucional decideix que Cantó i Conde no podran anar en les llistes del PP

El Tribunal Constitucional ha decidit que l’exdiputat valencià de Cs Toni Cantó i l’exalcalde de Toledo Agustín Conde no es podran presentar en la llista dels populars per a les eleccions autonòmiques del 4 de maig

Toni Cantó.

Toni Cantó.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha decidit que l’exdiputat valencià de Cs Toni Cantó i l’exalcalde de Toledo Agustín Conde no es podran presentar en la llista dels populars per a les eleccions autonòmiques del 4 de maig, en una sentència que ha provocat fortes discrepàncies entre els magistrats.

Fonts jurídiques han informat que la Sala Primera del tribunal de garanties ha desestimat el recurs d’empara del PP contra la sentència del Jutjat del Contenciós-administratiu 5 de Madrid, que va considerar ambdós candidats inelegibles per haver-se empadronat a la regió després del tancament del cens electoral.

Ara bé, la qüestió ha enfrontat als magistrats fins tal punt que per dictar la sentència, el president del TC, Juan Jose González Rivas, ha fet valer el seu vot de qualitat, ja que s’han anunciat vots particulars dels conservadors Andrés Ollero, Santiago Martínez-Vares i Alfredo Montoya contra la resolució, la ponència de la qual va recaure en la progressista María Luisa Balaguer.

La sentència, el contingut de la qual es coneixerà en els propers dies, es fonamenta en la interpretació constitucional de l’article 23.1 i 2 de la carta magna i del conjunt normatiu que integra el contingut essencial d’aquests drets, assenyalen les fonts.

D’aquesta forma, el Constitucional segueix el criteri de la Fiscalia, que va demanar de rebutjar el recurs en considerar que per a l’exercici del dret de sufragi actiu és "indispensable la inscripció en el cens electoral vigent", que serà tancat el dia primer del segon mes anterior a la convocatòria, en aquest cas, l’1 de gener de 2021. Ni Cantó ni Conde no estaven censats a Madrid en aquesta data.

I recolza amb això la resolució del Jutjat del Contenciós en contra dels arguments del PP, que va assegurar que el jutge "fabrica" jurisdiccionalment "ex novo" un requisit "no establert per la llei ni emparat per interpretacions prèvies de la mateixa, el que han de reunir-se els requisits per ser candidat no el dia de presentació de la candidatura sinó el dia de tancament censal".

Els populars al·legaven en el seu recurs que "no és cert que existeixi un requisit d’empadronament previ al tancament del cens", ja que "mai no s’ha exigit fins aquest cas, que un jutjat unipersonal ha decidit que així era, contravenint a la Junta Electoral Provincial de Madrid," que en un primer moment havia donat la raó al PP i sí que va avalar les candidatures de Cantó i Conde.

tracking