SEGRE

CONFLICTE DIPLOMÀCIA

Rússia expulsa el cònsol a Sant Petersburg d'Ucraïna

Estava retingut per haver “rebut informació secreta” || Té fins dimecres per anar-se'n i augmenta la tensió Moscou-Kíev

Putin va recórrer ahir a la ironia per respondre a les acusacions del president nord-americà.

Putin va recórrer ahir a la ironia per respondre a les acusacions del president nord-americà.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Exteriors de Rússia va declarar ahir persona no grata el cònsol ucraïnès a Sant Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, després que el dirigent diplomàtic passés diverses hores retingut sota l’acusació de “rebre informació secreta”. El Kremlin ha donat a Sosoniuk fins dimecres per sortir del país, en un episodi que no fa sinó incrementar la tensió entre Moscou i Kíev, enmig també de moviments militars.

Segons va explicar Rússia en un comunicat, investigadors del Kremlin van descobrir que Sosoniuk rebia “informació classificada relativa als interessos del Servei Federal de Seguretat rus”.

Ucraïna replica que l’expulsió del cònsol Sosoniuk és una altra “provocació” de Moscou

“La part russa ha declarat el caràcter inacceptable d’aquest tipus d’activitat, que resulta incompatible amb l’estatus d’un empleat del consolat i afecta els interessos de Rússia relacionats amb la seua seguretat”, va afegir. Així, el ministeri d’Exteriors de Vladímir Putin va convocar d’urgència l’encarregat de negocis ucraïnès a Rússia, Vasili Pokotilo, que va informar que el cònsol a Sant Petersburg havia estat retingut sota l’esmentada acusació.

“L’estada de Sosoniuk en territori rus resulta indesitjable i se li ha recomanat abandonar el país en un termini de 72 hores a partir del 19 d’abril”, van concloure les autoritats russes. Sosoniuk, que va quedar ahir mateix en llibertat, haurà de sortir de Rússia com a molt tard dimecres.

Aquesta nova topada no fa més que empitjorar les tenses relacions que mantenen els dos països des de fa anys. I és que el conflicte que va esclatar el 2014, quan Rússia va incorporar la península de Crimea i l’est d’Ucraïna es va declarar independent de Kíev, encara dura, i aquestes últimes setmanes ha anat in crescendo.

Tot això malgrat els acords que es van firmar a Minsk fa més de cinc anys, en els quals es van establir les bases per resoldre per mitjans polítics aquest conflicte que s’ha enquistat amb el pas del temps.

“Una altra provocació en el context de les accions desestabilitzadores de Rússia. Els agents de la llei russos van detenir un empleat del Consolat General d’Ucraïna a Sant Petersburg durant diverses hores. Ara es troba a la seu diplomàtica ucraïnesa”, va manifestar Oleg Nikolenko, portaveu del ministeri d’Exteriors d’Ucraïna.

tracking