SEGRE

El jutge avala un permís a Junqueras, Turull i Romeva després de tornar a tancar-los

El president d'ERC, Oriol Junqueras

El jutge avala un permís a Junqueras, Turull i Romeva després de tornar a tancar-losEFE/ David Borrat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge ha autoritzat un permís de sortida que l’exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i els exconsellers Jordi Turull i Raül Romeva van sol·licitar després que se’ls revoqués el tercer grau en considerar que és un "estímul" perquè segueixin amb la seua "adequada trajectòria penitenciària".

Així ho sosté el titular del Jutjat de Vigilància número 5 de Catalunya en sengles interlocutòries amb les quals avala un permís de sortida ordinari que compta amb el vistiplau de la Junta de Tractament de la presó de Lledoners (Barcelona), on compleixen condemna pel 'procés', i a les quals es va oposar la Fiscalia.

Segons el magistrat, els tres compten amb els requisits legals i reglamentaris mínims per a la concessió del permís de sortida, ja que estan classificats en segon grau, ja ha complert un quart de la condemna i no els consta cap expedient disciplinari per mala conducta.

Per això, considera en els tres casos que "l’intern es troba en condicions de gestionar de forma adequada el permís de sortida" i és "mereixedor que se li atorgui la confiança a fi que pugui fer un bon ús del permís i que aquest pugui incidir positivament en el mateix, servint-li com a estímul per continuar amb una adequada trajectòria penitenciària i preparant-lo per a la seua posada en llibertat".

El jutge rebutja així un dels arguments esgrimits pel fiscal, que es va oposar a la concessió del permís tant per la gravetat del delicte pel qual van ser condemnats com per la durada de la pena, ja que entenia que la sortida "no servirà a la fi propi de preparar-lo (a l’intern) per a la futura vida en llibertat del qual encara queda un llarg temps".

"La concessió de permisos penitenciaris excessivament anticipats fan il·lusòria la finalitat de prevenció especial o retributiva que la pena compleix", va advertir en el seu escrit el ministeri públic, una opinió que no comparteix el magistrat, per a qui les sortides estan previstes, precisament, per assolir "aquesta progressiva reeducació i rehabilitació social del penat".

El jutge subratlla a més que la normativa penitenciària no estableix excepcions en funció del delicte o la durada de la pena sempre que la junta de tractament hagi informat favorablement i recorda que Junqueras, Turull i Romeva ja van realitzar sortides del centre penitenciari quan van estar en tercer grau i quan se’ls va aplicar l’article 100.2 sense "incidències negatives".

Així mateix, destaca que cap dels tres exconsellers no presenta risc de fuga - "No es correspon amb la conducta de l’intern demostrada fins la data" - i apunta que, encara que no "assumeixen" el delicte, sí que reconeixen haver comès els fets penats.

"Dels informes s’infereix que l’intern sí que realitza un reconeixement de la comissió dels fets (la qual cosa és un primer pas cap a l’assumpció delictiva), encara que certament no s’observa assumpció delictiva, la qual cosa ha de continuar sent tractat des del centre penitenciari a través del règim ordinari," remarca en les seues respectives interlocutòries.

Junqueras, Turull i Romeva, així com els Jordis, els exconsellers Josep Rull i Dolors Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell estan de nou a la presó després que se’ls suprimís, arran de recursos de Fiscalía, el règim de semillibertat que els havia concedit la Generalitat.

En el cas dels homes, tornen a estar tancats des d’inicis de març, mentre que les dones van tornar a la presó a començaments d’aquest mes, de manera que tots ells poden ara disfrutar de només 36 dies de permís a l’any i de sortides entre setmana per treballar o fer voluntariat en virtut de l’article 100.2 en cas que se’ls concedeixi.

 

tracking