SEGRE

El rei i Sánchez viatgen aquest dimarts a Andorra per a la XXVII Cimera Iberoamericana

El president del Govern espanyol acompanyarà els països iberoamericans en la seua petició d’accés a vacunes i a finançament

Diversos agents de la policia espanyola participant en el dispositiu de seguretat de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern que se celebra a Soldeu (Andorra)

El rei i Sánchez viatgen aquest dimarts a Andorra per a la XXVII Cimera IberoamericanaPolicía Nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei Felip VI i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, viatjaran aquest dimarts a Andorra per participar en el XXVII Cimera Iberoamericana, una cita marcada en tots els sentits per la pandèmia i que farà que només els líders de cinc dels 22 països siguin presents mentre que la resta participarà de forma telemàtica.

Tant el rei com Sánchez tenen previst participar abans de la inauguració del cim en la trobada empresarial que es va inaugurar dilluns i a més, en el cas del president del Govern espanyol, mantindrà també trobades bilaterals amb els primers ministres d’Andorra, Xavier Espot, i de Portugal, Antonio Costa.

El principal missatge que Sánchez traslladarà als líders iberoamericans serà el seu suport a les seues peticions d’un accés universal a les vacunes contra la COVID-19 així com d’accés a finançament a nivell internacional per poder pal·liar els estralls econòmics que ha provocat el que va començar sent una crisi sanitària.

La irrupció de la pandèmia fa alguna cosa més d’un any va obligar a ajornar la cimera, prevista per al novembre de 2020, i també a modificar el seu lema. Així, a l’inicial 'Innovació per al desenvolupament sostenible. Objectiu 2030', que no s’ha volgut abandonar, s’ha afegit l’afegitó d’'Iberoamèrica davant el repte del coronavirus'.

La cimera busca, segons expliquen fonts governamentals, oferir respostes concretes davant tres qüestions fonamentals, la crisi sanitària, la crisi econòmica i la recuperació postcovid. En totes elles, afegeixen, Espanya s’implicarà a fons.

En el plànol sanitari, l’accés a les vacunes serà el tema central. De fet, en la declaració que subscriuran els mandataris s’aposta per l’accés universal a la vacuna, posició que el president del Govern ha vingut defensant des de fa temps i respecte a la qual podria realitzar algun anunci, que Moncloa ha preferit no anticipar.

Dins d’aquest àmbit, de la cimera sortirà també la creació d’un nou Observatori Epidemiològic Iberoamericà, qüestió amb què el Govern és molt compromès i per a la posada en marxa de la qual treballa tant amb la SEGIB com amb l’Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona. A més, també està previst contribuir financerament.

"Hem de ser capaços de donar una resposta col·lectiva en el sanitari", ha defensat la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, en entrevista amb Onda Cero aquest dilluns, subratllant que l’observatori serà "un lloc on siguem capaços en el futur a anticiparnos a futures pandèmies perquè aquesta no serà l’última".

tracking