SEGRE

POLICIA INSTRUCCIONS

Els Mossos poden disparar bales de foam als braços excepcionalment

Segons assenyala el protocol d'ús d'aquests projectils, publicat per Interior || La CUP considera que el document és insuficient i un “insult als manifestants”

Antiavalots dels Mossos amb armes de foam en una manifestació en suport a Hasél.

Antiavalots dels Mossos amb armes de foam en una manifestació en suport a Hasél.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria d’Interior va fer ahir públic un resum del protocol d’ús de projectils de foam que utilitzen els antiavalots dels Mossos d’Esquadra. Segons aquest document, els projectils han de ser llançats a una distància d’entre 5 i 50 metres, per sota de l’abdomen, després d’avisar els manifestants i per ordre d’un superior. No obstant, assenyala que hi ha tres excepcions en aquestes regles: és possible disparar als braços quan el manifestant porti a les mans un objecte llancívol, contundent o arma blanca, sense avisar si hi ha episodis de violència i sense esperar ordres en cas d’extrema necessitat amb perill molt greu per a la persona.

El text també assenyala que aquestes armes estan dissenyades per a un “ús menys lesiu” de la força “i que són una eina policial més” per a casos en què és necessari un “ús transversal o progressiu de la força per controlar la situació i fer que aquesta torni a la normalitat”.

La polèmica de les eines utilitzades per part de la policia catalana es va iniciar el 2013, quan un agent va disparar una pilota de goma a Ester Quintana, que va perdre l’ull, i es va reobrir durant les protestes contra l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél, on una jove va patir les mateixes conseqüències després que li disparessin suposadament un projectil de foam. Aquest debat es va colar fins i tot en les negociacions per formar govern, i és que la CUP va condicionar el seu suport al grup d’ERC al coneixement dels protocols d’actuació de les forces d’ordre públic a Catalunya i a la paralització de l’ús dels projectils fins que aquests no es publiquessin.

La CUP va quedar insatisfeta amb la publicació del document, al considerar que no s’havia fet públic el protocol sinó simplement quatre línies per sortir del pas i va assegurar que això és “un insult als manifestants que han patit lesions”. Per aquest motiu, la formació anticapitalista va demanar “responsabilitats polítiques” a l’autor del text i la prohibició de les bales de foam. Així mateix, va exigir accedir als protocols dels Mossos d’Esquadra sobre l’ús d’armes i eines policials.

tracking