SEGRE

POLÍTICA PARTITS

El Parlament veta Vox i no elegirà senador cap diputat ultra

Els socialistes en tindran tres, els mateixos que ERC i els dos restants seran de JxCat

Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ahir, separats per la cadira buida del president.

Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ahir, separats per la cadira buida del president.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta de portaveus del Parlament va acordar ahir el repartiment dels vuit senadors per designació autonòmica que li correspon designar al legislatiu català. Els independentistes i els comuns van acordar vetar Vox, de manera que la formació ultradretana no obtindrà cap senador per designació del Parlament català i el repartiment serà de tres representants per al PSC, tres més per a ERC i dos per a JxCat.

Segons van explicar fonts parlamentàries, la normativa diu que el sistema d’elecció dels senadors per designació autonòmica ha de ser proporcional. S’ha utilitzat fins ara el mètode de la resta, i només en les legislatures IV i X es va recórrer al D’Hondt.

En aquesta ocasió han optat per l’Imperiali, que és una variant de l’anterior. Aquest afavoreix els partits majoritaris i es va utilitzar a Itàlia entre el 1956 i el 1991, i a l’Equador el fan servir des del 2004.

Aplicant les restes, a Vox li correspondria un senador, però amb el sistema Imperiali no li’n toca cap. Passa el mateix amb la CUP, que no li va donar importància.

No obstant, els ultradretans ja van anunciar ahir mateix que portaran la decisió al Tribunal Constitucional. El PSC, per la seua part, va dir que s’hi va oposar perquè no li va agradar la fórmula triada.

Les dos formacions es van reunir de nou ahir i van acordar crear grups de treball per concretar el programa del futur Executiu. No s’espera, tanmateix, un acord abans de final de mes.

Aragonès redobla la pressió perquè hi hagi acord El presidenciable d’Esquerra, Pere Aragonès, va redoblar ahir la pressió sobre JxCat per arribar a un acord d’investidura, i va advertir que un Govern en funcions “no és la millor manera de poder encarar reptes de futur com els fons Next Generation”. D’aquesta forma, va coincidir amb les declaracions de dilluns de la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que va dir que no era fàcil negociar els fons europeus amb una Generalitat en funcions.

En aquesta mateixa línia, Gabriel Rufián, portaveu dels republicats al Congrés dels Diputats, va instar els juntistes a “metabolitzar” els resultats electorals i els va etzibar que és “irresponsable” demorar més la formació del nou govern..

tracking