SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

La Justícia confirma el processament de la família Pujol com a organització criminal

Considera que es van beneficiar d'adjudicacions de la Generalitat i que van actuar de forma “concertada”

L’expresident Pujol i la seua esposa, Marta Ferrusola, patriarques del clan, en una imatge d’arxiu.

L’expresident Pujol i la seua esposa, Marta Ferrusola, patriarques del clan, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala penal de l’Audiència Nacional va confirmar ahir la interlocutòria del jutge José de la Mata que va proposar jutjar l’expresident Jordi Pujol i família pels presumptes delictes d’organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental. Segons els magistrats que van tombar el recurs contra la resolució del jutge d’instrucció, ha quedat acreditat durant la investigació que els Pujol van actuar de manera “concertada” i que es van beneficiar d’adjudicacions de la Generalitat.

No obstant, van acordar l’arxivament de les actuacions en relació amb el lleidatà Carles Sumarroca Coixet, i van retirar les dos imputacions per delictes contra la Hisenda Pública que pesaven sobre Mercè Gironès, exdona de Jordi Pujol Ferrusola..

D’aquesta manera, els magistrats de la sala penal de l’Audiència Nacional van descartar els arguments dels Pujol per oposar-se a l’ordre de processament del jutge De la Mata i van afirmar que els membres de la família van portar a terme “una sèrie d’actuacions prolongades en el temps” que van desembocar en la constitució d’“una associació il·lícita inicialment i una organització criminal posteriorment”.

Així mateix, van negar que els fets hagin prescrit, tal com argumentava la defensa de l’expresident i dels seus, i van confirmar la seua competència per jutjar-los, atès que la majoria dels actes “nuclears” de la causa es van efectuar a l’estranger, sobretot a Andorra. Aquesta decisió atansa més al banc dels acusats els Pujol, encara que el més probable és que Marta Ferrusola, que ha estat diagnosticada d’Alzheimer, no arribi a ser jutjada.

D’altra banda, tal com va sol·licitar la Fiscalia, l’Audiència Nacional va arxivar la causa per al lleidatà Carles Sumarroca Coixet, al no haver-se acreditat durant la investigació indicis de la seua participació en els fets que se li imputaven amb el seu fill, Carles Sumarroca Claverol. Respecte a Mercè Gironès, que va ser esposa de Jordi Pujol Ferrusola, els magistrats van estimar parcialment els arguments del seu recurs i la van exonerar de dos presumptes delictes contra la Hisenda Pública, en relació amb la declaració de la renda del 2008 i el 2009, pels quals no serà jutjada.

Segons la interlocutòria del jutge, “no resulta degudament justificada la perpetració del delicte de blanqueig, sense que existeixin expectatives d’obtenir noves dades inculpatòries”. La investigació d’aquests fets va començar arran d’una denúncia presentada per la Fiscalia el 2014 i ara s’ha vist que “no existirien indicis que Oleguer Pujol conegués que el capital invertit en immobles procedia d’una prèvia activitat delictiva”.

Arxiven una causa per blanqueig en operacions immobiliàries Alhora que l’Audiència Nacional confirmava el processament dels Pujol com a organització criminal, el jutge Santiago Pedraz va acordar l’arxivament provisional de la investigació oberta en relació amb els negocis immobiliaris d’Oleguer Pujol, fill petit de l’expresident.

tracking