SEGRE

ECONOMIA JUSTÍCIA

El Constitucional alemany aplana el camí per ratificar el fons d'ajuts europeu

L'Alt Tribunal rebutja el recurs d'afins a l'ultradreta contra els plans de la UE || Encara falta que una desena de països hi donin el vistiplau definitiu, la qual cosa implicaria 140.000 milions per a Espanya

La cancellera alemanya Angela Merkel, amb el ministre de Finances del país, Olaf Scholz.

La cancellera alemanya Angela Merkel, amb el ministre de Finances del país, Olaf Scholz.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional d’Alemanya ha donat via lliure a la ratificació dels fons europeus de recuperació de gairebé 800.000 milions d’euros amb què la UE vol impulsar l’economia passada la pandèmia, després de desestimar un recurs presentat per un grup de ciutadans alemanys afins a l’extrema dreta. La més alta instància judicial del país va deixar en l’aire la posada en marxa d’aquests ajuts a finals de març a l’ordenar al president alemany, Frank-Wlater Steinmeier, aturar la firma de la seua ratificació per al pronunciament sobre el recurs, en què s’argumentava que els ajuts violaven els tractats europeus, ja que aquests prohibeixen que els membres de la UE contreguin deute de forma conjunta.

A la seua exposició, el Constitucional reconeix que la denúncia interposada contra la ratificació alemanya “no és inadmissible des del principi ni clarament infundada”, ja que considera que els demandants han demostrat que almenys és possible que pugui vulnerar la norma constitucional. No obstant, afirma que “sobre la base d’un examen sumari, no sembla gaire probable que el Tribunal trobi una infracció en el procediment principal”. Per aquest motiu considera que les conseqüències del bloqueig preliminar serien més greus si posteriorment fos declarat constitucional que en cas de seguir endavant i finalment determinar-se la seua inconstitucionalitat.

Després del vistiplau dels estats al projecte, Brussel·les ha d’aprovar els plans de cada país

La ràpida resolució dels jutges alemanys fa que la Unió Europea tingui més fàcil complir la seua meta que tots els estats membres hagin ratificat el pla per a finals d’abril.

Fins a la data, disset dels vint-i-set països del bloc comunitari, inclosos França, Itàlia i Espanya, han donat el vistiplau a la legislació que permetrà a la Comissió Europea emetre deute als mercats amb el suport dels marges del pressupost europeu per finançar el fons de recuperació. Espanya serà un dels països més beneficiats per aquests ajuts, ja que està previst que rebi fins a 140.000 milions d’euros, gairebé a mitges entre crèdits i ajuts a fons perdut.

L’aprovació d’aquests fons de recuperació per part dels països que formen el bloc comunitari no és l’únic tràmit que s’ha de completar perquè els ajuts comencin a fluir cap als països, ja que la Unió Europea abans ha de donar també el vistiplau als plans nacionals amb les reformes i inversions que finançaran el desemborsament.

Brussel·les confia la ratificació de tots els socis en “setmanes”

La Comissió Europea va mostrar ahir confiança en el fet que la ratificació del fons europeu de recuperació de 800.000 milions d’euros sigui completada “en les pròximes setmanes” després de conèixer-se la resolució del Tribunal Constitucional alemany, que ha obert la porta a la seua aprovació a nivell nacional, amb la qual cosa aplana el camí dels primers desemborsaments. La possibilitat d’una sentència que declarés que el fons de recuperació és contrari a la legislació alemanya era un dels temes que més preocupaven l’Executiu europeu, per això va rebre la notícia amb alleujament. “La UE segueix en el camí de la recuperació econòmica després d’una pandèmia sense precedents”, va celebrar la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen. La resolució també la va rebre amb alegria la mateixa cancellera alemanya, Angela Merkel, que va urgir a agilitzar els tràmits per poder accedir als ajuts com més aviat millor.

tracking