SEGRE

ÀFRICA VIOLÈNCIA

Dos periodistes espanyols moren assassinats a Burkina Faso

Viatjaven amb una patrulla d'antifurtius, que va ser víctima d'una emboscada a l'est del país || Les autoritats burkineses atribueixen el crim a terroristes

David Beriain tenia 44 anys.

David Beriain tenia 44 anys.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos periodistes espanyols van ser assassinats a Burkina Faso per homes armats. Es tracta de David Beriain, reporter i director de documentals natural de Pamplona, i el càmara Roberto Fraile, de Barakaldo (Bizkaia), segons va confirmar la ministra d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Arancha González Laya. També va ser assassinat en el mateix atac un periodista irlandès.

El ministre de Comunicació i portaveu de l’Executiu burkinès, Ousséni Tamboura, va assenyalar que l’atac va ocórrer dilluns al voltant de les 9 del matí hora local, quan individus armats es van dirigir cap a un “comboi mixt” format per efectius de les Forces de Defensa i Seguretat (FDS) de Burkina Faso i ciutadans estrangers a l’eix Fada N’Gourma-Pama, a la Regió de l’Est.

“L’incident –va dir el portaveu burkinès– va tenir lloc precisament a l’altura de la reserva de Pama, on els elements del comboi anaven en un vehicle i en motocicletes. Els expatriats eren tres, de nacionalitats espanyola i irlandesa.” El ministre va afegir que, “segons les primeres informacions disponibles, durant el seu viatge l’equip es va trobar amb una posició ocupada per terroristes que van obrir foc”. Segons fonts militars del país, diversos individus armats van emboscar una patrulla d’efectius burkinesos contra la caça furtiva a la zona de Pama, capital de la província de Kompienga, en la qual anaven els periodistes espanyols i el ciutadà irlandès.

Els atacants estarien amagats en un bosc de la zona, molt poblada de vida salvatge que atreu els caçadors, segons la mateixa font militar, que no va facilitar més detalls. Encara que es desconeix, de moment, l’autoria d’aquests crims, Burkina Faso pateix atacs jihadistes des del 2015, quan membres d’un grup afiliat a Al-Qaida van segrestar un guàrdia de seguretat romanès en una mina de manganès a Tambao, al nord del país. Els dos periodistes espanyols ja havien fet una dilatada carrera de periodisme valent i compromesa amb els que més pateixen.

En aquest sentit, cal recordar que realitzaven al país de la conflictiva regió africana del Sahel un reportatge sobre la caça il·legal per a la productora 93 Metros.

tracking