SEGRE

PARTITS CIMERA

L'independentisme desembussa la negociació i Aragonès revela l'estructura del seu govern

El nombre de departaments no augmentarà malgrat introduir tres noves carteres: Feminisme, Acció Climàtica i Investigació || Reunió a Lledoners encapçalada per Oriol Junqueras i Jordi Sànchez

Pere Aragonès, candidat d’ERC a la Generalitat, a l’arribar a la presó de Lledoners, ahir.

Pere Aragonès, candidat d’ERC a la Generalitat, a l’arribar a la presó de Lledoners, ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i JxCat van aconseguir ahir desencallar les negociacions per investir Pere Aragonès president de la Generalitat i conformar un nou govern independentista. Després de més de tres hores de reunió entre els murs de la presó de Lledoners, i en presència del president dels republicans, Oriol Junqueras, i de Jordi Sànchez, secretari general dels juntaires, els equips negociadors de les dos formacions van aconseguir petits avenços en les converses, després de setmanes de retrets creuats i d’ultimàtums.

El mateix Aragonès, per primera vegada, va posar sobre la taula l’estructura que vol per al futur executiu, que no incrementaria el nombre de departaments, però sí que introduiria tres noves carteres, que serien la de Feminisme, la d’Acció Climàtica i la d’Universitats i Investigació.

Aragonès desgrana l’estructura del seu govern, a falta de reequilibrar les carteres i repartir-les

Queda pendent, tanmateix, el reequilibri de cada una de les conselleries, així com el repartiment de poders entre ERC i JxCat.

D’altra banda, els dos partits també van abordar la definició de l’estratègia independentista per als propers anys, així com el programa del nou govern. També van parlar de com gestionar i de qui gestionarà els fons europeus per a la reconstrucció.

Això en la que va ser la primera reunió presencial al cent per cent, amb la presència del màxim dirigent d’ERC i del de major rang de JxCat després de Carles Puigdemont, que és a Bèlgica des de just després que el Parlament proclamés la independència, el 27 d’octubre del 2017.

Amb tot, aquest primer pas per a l’entesa entre les dos principals forces de l’independentisme es va produir a pocs dies que expiri l’ultimàtum que va llançar diumenge Aragonès per tancar un acord amb JxCat, abans d’explorar “vies alternatives”.

En la cimera també van parlar de l’estratègia del procés i de la gestió dels fons comunitaris

Tanmateix, com van precisar els republicans dilluns, totes aquestes alternatives passen per entendre’s amb JxCat, i fins i tot van insistir que, més enllà del primer de maig, data en la qual expira el termini donat per Aragonès als juntaires, no es tanquen a conformar un govern de coalició amb els de Carles Puigdemont, una possibilitat, aquesta última, que va prenent forma.

I és que la portaveu de la Generalitat i consellera de Presidència, Meritxell Budó, de JxCat, va defensar que republicans i juntaires es prenguin el temps “que calgui” per assolir un acord de legislatura que garanteixi “estabilitat” en els propers anys a Catalunya.

Pocs canvis en el repartiment dels grups al Parlament Els portaveus dels grups parlamentaris van acordar ahir el repartiment d’escons a l’hemicicle català. Els independentistes, com ja va succeir durant la passada legislatura, mantindran la bancada de l’esquerra.

A la de la dreta seguirà el PSC, que aspirava a abandonar-la, encara que finalment ha acceptat mantenir-s’hi.

L’acompanyaran els diputats ultradretans, els de Ciutadans, els del PP i els dels comuns. I és que els de Jéssica Albiach tornaran als escons que van ocupar els parlamentaris de Catalunya Sí que es Pot durant la legislatura 2015-2017.

Els diputats de Vox i els del PP quedaran relegats a l’últim bancada.

ERC, PSC i JxCat revelen els senadors per designació ERC, PSC i JxCat van revelar entre ahir i dilluns els vuit senadors per designació que elegirà el Parlament perquè el representin a la Cambra alta espanyola. Com ja van pactar els independentistes i els comuns, ERC tindrà tres senadors per designació, tres més el PSC i dos JxCat, a fi que els ultradretans de Vox no n’obtinguin cap.

Pels republicans seran Josep Maria Reniu, Adelina Escandell i Pau Furriol. Els socialistes proposaran Antoni Poveda, Manel de la Vega i Lorena González, de Balaguer. Per la seua part, els juntaires optaran per la continuïtat i apostaran per mantenir en els seus escons Josep Lluís Cleries i Assumpció Castellví.

Moncloa exigeix una Generalitat centrada en la “recuperació econòmica” La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, va exigir ahir que el nou govern estigui centrat en la “recuperació econòmica”, alhora que va lamentar que Catalunya ha estat “absent” durant “molt de temps”, fins i tot abans que l’actual Executiu es trobés en funcions.

En declaracions a La2, va denunciar que el gabinet espanyol es va trobar “pràcticament sol amb l’empresa i els sindicats” durant la crisi de Nissan. “Necessitem clarament un govern compromès que pensi en Catalunya però que pensi que Catalunya està dins d’Espanya”, va sentenciar la ministra.

Per la seua part, David Cid, portaveu dels comuns al Parlament, va avisar els republicans que, si aspiren a formar un govern que no estigui “tutelat”, han de deixar de banda JxCat i buscar aliances alternatives.

“El que veiem és que JxCat marca els temps de la negociació”, va manifestar Cid, que no obstant va emfatitzar que una negociació “basada en ultimàtums” no porta “enlloc”.

El dirigent d’En Comú, a més, va afegir que mantenen vies de contacte obertes amb ERC, malgrat que els d’Oriol Junqueras ja van deixar clar dilluns que no pactarien amb els comuns per formar govern.

Mentrestant, Alejandro Fernández, líder del PP català, va afirmar que la reunió independentista a la presó de Lledoners no és més que una “escenificació” perquè se sàpiga “qui mana”.

En paral·lel, Xavier Pellicer, diputat de la CUP, va lamentar que ERC i JxCat “segueixin encallats en despatxos, d’esquena a la ciutadania” i va dir que la prioritat és posar en marxa la legislatura. 

tracking