SEGRE

COMERÇ BREXIT

En vigor l'acord comercial entre la UE i el Regne Unit

Per descartar la possibilitat d'un escenari de Brexit dur

Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord de comerç i cooperació entre la Unió Europea i el Regne Unit va entrar ahir en vigor de manera plena després que el Parlament Europeu el ratifiqués dimecres, en l’últim pas pendent per confirmar el text conclòs la tarda de la Nit de Nadal del 2020.

L’acord ja s’aplicava de manera provisional des de l’1 de gener, el primer dia amb el Regne Unit totalment desvinculat de les estructures comunitàries, i l’entrada en vigor total no canvia l’statu quo dels primers mesos de l’any, encara que sí que descarta per complet la possibilitat d’un escenari de Brexit sense acord.

Mentre que Londres va donar llum verda a l’acord abans que acabés l’any, el Parlament Europeu va rebutjar accelerar tant la seua tasca d’escrutini del pacte, que només va poder aplicar-se de manera provisional.

Així doncs, quatre mesos d’escrutini després, l’Eurocambra va votar a favor de la ratificació del text aquest dimecres. L’acord final i els seus annexos es van publicar al diari oficial de la Unió Europea divendres i van entrar en vigor ahir.

En aquest sentit, els pactes que defineixen el nou vincle entre Londres i Brussel·les són l’Acord Comercial i de Cooperació entre la Unió Europea i la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica (Euratom), d’una banda, i el Regne Unit, de l’altra; l’Acord sobre Procediments de Seguretat per intercanviar i protegir informació classificada entre la UE i el Regne Unit i, finalment, l’Acord per a la Cooperació per als Usos Segurs i Pacífics de l’Energia Nuclear, entre Euratom i el Regne Unit.

tracking