SEGRE

NEGOCIACIONS PARTITS

ERC apressa JxCat a formalitzar ja un pacte de coalició o explorarà governar en solitari

Una nova reunió de les dos cúpules a Lledoners acaba amb avenços però sense tancar un acord

El candidat d’ERC a la presidència, Pere Aragonès, ahir durant una intervenció a Barcelona.

El candidat d’ERC a la presidència, Pere Aragonès, ahir durant una intervenció a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC està disposada a plantejar-se un Govern en solitari si la negociació amb JxCat per intentar reeditar una coalició no es tanca amb un acord de manera urgent. Ahir, quan expirava l’ultimàtum que els republicans van llançar als juntistes per tancar un acord o explorar ja una alternativa a un Govern de coalició, els equips negociadors de les dos formacions van celebrar una nova cimera a la presó de Lledoners.

Així doncs, hi van assistir el candidat d’ERC a la Presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de Josep Maria Jové i Oriol Junqueras, que van estar dos hores provant de tancar un pacte amb el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i la secretària general del partit, Elsa Artadi. A mitjans de setmana ja hi va haver una trobada en aquesta mateixa presó en la qual es va discutir sobre l’estructura del pròxim Govern i l’estratègia independentista.

No obstant, del que es va parlar a la reunió d’ahir no va transcendir res. Tot i així, des d’Esquerra la van titllar de “positiva” i van assegurar que ara els tocava “esprémer les últimes hores” per continuar conversant amb JxCat i en reunions internes de partit, abans de pronunciar-se definitivament entre avui i dilluns sobre quin serà el pas següent. De fet, aquest podria passar per un eventual suport de Junts a la investudira d’Aragonès, però sense entrar a formar part de l’Executiu. Aquesta opció ja va ser plantejada a la formació de Puigdemont en altres trobades entre els dos partits.

I és que els juntistes, que fa 75 dies que negocien amb els republicans per tal d’aconseguir un acord de govern “fort i estable”, ja han assegurat en inmumerables ocasions que el seu objectiu és evitar tant sí com no unes segones eleccions, uns comicis que es convocarien de manera automàtica si el 26 de maig no hi hagués cap candidat amb prou suports per ser elegit president.

D’altra banda, la portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, va assegurar que si finalment Junts i ERC no arriben un pacte i els republicans governen en solitari, un fet que els anticapitalistes ja s’han obert a recolzar, aquests “aplicaran, encara amb més motiu, l’acord de mínims” que van pactar el març amb la formació per fomentar polítiques socials.

El PSC insisteix que Aragonès s’aparti i els deixi el camí lliureLa viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, va tornar a instar ahir el candidat a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, a fer “un “pas al costat” i “deixar que hi hagi un Govern d’esquerres liderat per Salvador Illa”. En el marc de la mobilització a Barcelona amb motiu de l’1 de maig, Granados va retreure que després de “dos mesos i mig” de les eleccions, ERC i JxCat continuïn sense ser capaços de posar-se d’acord. Allà mateix, els comuns van exigir com més aviat millor un “Govern efectiu”.

El candidat d’ERC a la presidència, Pere Aragonès, ahir durant una intervenció a Barcelona.

El candidat d’ERC a la presidència, Pere Aragonès, ahir durant una intervenció a Barcelona.ACN

tracking