SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

ERC veu “imminent” l'acord amb JxCat, que frena la possible investidura fins a final de mes

Vilalta afirma que les converses avancen i han experimentat un “punt d'inflexió” aquest cap de setmana || Artadi ho nega i avisa que sotmetran a les seues bases un eventual pacte amb els republicans

Marta Vilalta, secretària general adjunta d’ERC, ahir.

Marta Vilalta, secretària general adjunta d’ERC, ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estira-i-arronsa d’ERC i JxCat a compte de la negociació per tancar un acord que permeti la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat i el nomenament d’un nou govern va tenir ahir un nou episodi, després que la lleidatana Marta Vilalta, secretària general adjunta dels republicans, assegurés que el pacte era “imminent” i que podia arribar “en hores”. Immediatament, Elsa Artadi, vicepresidenta dels juntistes, va allunyar la possibilitat d’una ràpida entesa entre les dos principals formacions independentistes i va avisar que podrien esgotar els terminis, la qual cosa retardaria la investidura fins a finals de mes.

D’aquesta forma, una vegada ha expirat l’ultimàtum llançat a JxCat per Aragonès fa un parell de setmanes, en què instava els de Carles Puigdemont a avenir-se a un acord abans de l’1 de maig, Vilalta va explicar que les negociacions avancen i que s’ha produït un “punt d’inflexió” durant el cap de setmana. En aquest sentit, va dir que van “en la bona direcció” i fins i tot es va aventurar a afirmar que l’entesa podia ser “imminent”, en qüestió d’“hores”.

Artadi no descarta seguir negociant amb ERC fins a la segona quinzena del mes, i esgotar així els terminis

Vilalta, que no va voler donar detalls sobre l’avanç de les converses, va afegir que la seua formació no es planteja de moment explorar vies alternatives a la reedició d’una coalició amb JxCat. Tot i així, no va voler descartar que els republicans intentessin formar un govern en solitari.

Aquesta possibilitat, no obstant, sembla que està gairebé descartada, tenint en compte que la consellera de Presidència, Meritxell Budó, de JxCat, va defensar ahir que el seu és un partit “que ha d’estar al Govern aquesta legislatura”. Budó, en canvi, va refredar la possibilitat d’acord i va assenyalar que les negociacions han de demorar-se durant el temps que sigui “necessari”.

En aquesta mateixa línia, Artadi va desmentir Vilalta i va dir que les cimeres de la setmana passada a la presó de Lledoners no són cap “punt d’inflexió”. “No hi ha hagut cap abans i després de l’1 de maig”, va emfatitzar la dirigent juntista, que va deixar oberta la porta que les negociacions s’allarguin fins a finals de mes.

“L’acord amb ERC pot arribar d’aquí a 3 dies o 23 dies”. En aquest sentit, poc més de vint jornades són les que falten per al 26 de maig, data límit perquè es nomeni un nou president.

En cas que els independentistes no es posessin d’acord per elegir Aragonès, aquell dia es convocarien automàticament noves eleccions. “L’aposta de JxCat és tenir acord de coalició i un bon acord, el risc és no tenir acord”, va advertir Artadi, que també va asseverar que el pacte que tanquin amb els republicans haurà de ser validat per les bases del seu partit en una consulta.

El PSC veu Aragonès “cada dia més debilitat” Alícia Romero, portaveu del PSC al Parlament, va assegurar ahir que Pere Aragonès, candidat dels republicans a la presidència de la Generalitat, “està cada dia més debilitat” a causa del desgast al qual l’estan sotmetent les negociacions amb JxCat per aconseguir la investidura. Així les coses, va instar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a obrir una nova ronda de consultes i a proposar com a presidenciable en una sessió d’investidura Salvador Illa, que va aconseguir la victòria en vots però no en escons la nit del 14 de febrer.A més, Romero va emfatitzar que un Govern d’ERC i JxCat naixerà “fracassat i no funcionarà”. 

En sintonia amb aquestes paraules, Joan Mena, portaveu dels comuns, va exigir als republicans que compleixin l’ultimàtum que van llançar als juntistes i que, passat l’1 de maig, explorin “vies alternatives” per desbloquejar la situació política a Catalunya. En aquest sentit, Mena va reivindicar el partit de Jéssica Albiach com a soci d’Esquerra Republicana perquè els dos comparteixen, al seu entendre, l’agenda social i la voluntat de dialogar amb l’Estat per resoldre el conflicte català.

Els cupaires porten al Parlament l’estabilització d’interins que van pactar amb ERC

En paral·lel, la CUP va presentar ahir al Parlament una proposició de llei per estabilitzar els interins del sector públic amb més de tres anys al lloc de treball i que exerceixen tasques permanents en l’administració. Aquesta norma forma part de l’acord d’investidura al qual van arribar amb ERC. La diputada cupaire Basha Changue, d’altra banda, va lamentar que encara no hi hagi govern per “atendre les urgències” de la ciutadania catalana. 

Marta Vilalta, secretària general adjunta d’ERC, ahir.

Marta Vilalta, secretària general adjunta d’ERC, ahir.ACN

tracking