SEGRE

POLÍTICA ELECCIONS

La sort ja ha estat tirada a Escòcia

Comença el llarg recompte dels comicis parlamentaris d'ahir || Els independentistes aspiren a aconseguir la majoria absoluta i forçar així un altre referèndum d'autodeterminació

Nicola Sturgeon, primera ministra d’Escòcia, ahir, davant d’un col·legi electoral a Glasgow.

Nicola Sturgeon, primera ministra d’Escòcia, ahir, davant d’un col·legi electoral a Glasgow.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els escocesos i els estrangers residents en aquest país del Regne Unit van anar ahir a les urnes per elegir els seus nous representants al Parlament d’Edimburg. Tanmateix, la cita electoral es va plantejar en clau plebiscitària, amb un independentisme que aspira a aconseguir una àmplia majoria a l’hemicicle que li permeti pressionar Downing Street perquè s’avingui a tolerar un referèndum d’independència com el que es va organitzar el 2014.

En aquell moment, el no es va imposar per un estret marge. Tanmateix, el Brexit va canviar el panorama polític al Regne Unit, i els escocesos es van pronunciar, majoritàriament, a favor de seguir dins de la Unió Europea.

Aquest ha estat un dels principals motius pels quals el moviment que lidera Nicola Sturgeon, primera ministra escocesa, insisteixi a preguntar de nou als ciutadans si volen constituir un estat independent.

Els col·legis electorals van obrir a les set del matí i no van tancar fins a les deu de la nit. El recompte començarà avui i es preveu que sigui llarg. Els resultats podrien ser una incògnita fins diumenge, o inclús fins dilluns al matí.

Malgrat tot, el Partit Nacional Escocès (SNP) ha arribat fracturat a les eleccions, després de la segregació de l’ala d’Alex Salmond, que torna a la política després d’haver estat absolt dels delictes sexuals dels quals se l’acusava. La seua formació, Alba, juntament amb els Verds, està també a favor del referèndum. Al contrari, laboralistes, conservadors i liberals s’oposen a una nova consulta sobre la independència d’Escòcia.

tracking