SEGRE

PANORAMA

Els líders de la UE es comprometen a treballar per a salaris "justos" i reduir les desigualtats

Els líders de la UE es comprometen a treballar per a salaris "justos" i reduir les desigualtats

Pedro Sánchez i Emmanuel Macron se saluden a l’arribar a la cimera europea ahir a Porto.

Pedro Sánchez i Emmanuel Macron se saluden a l’arribar a la cimera europea ahir a Porto.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea s’han compromès aquest dissabte a treballar per reduir les desigualtats entre europeus, amb mesures per a "defensar salaris justos, lluitar l’exclusió social i enfrontar la pobresa", segons la Declaració de Porto que han subscrit en una cimera anunciada per impulsar el pilar social en la recuperació de la UE després de la crisi generada pel coronavirus.

El punt de partida era el Pilar Europeo de Derechos Socials de la UE, un document d’intencions acordat pels líders europeus a Gotemburgo el 2017 però que fins ara no s’ha traduït en resultats tangibles.

En aquest context, els mandataris reiteren objectius com la lluita contra la pobresa infantil i afrontar el risc d’exclusió que pateixen especialment col·lectius vulnerables com els aturats de llarga durada, la persones de més edat i els qui pateixen d’alguna discapacitat o són persones sense llar.

També es fan eco de la fita de la creació d’un fons per a la recuperació post COVID-19 i confien que una reactivació "col·lectiva, ràpida i basada en la cohesió" serveixi per reforçar "la competitivitat, la resiliència, la dimensió social i el paper d’Europa en l’escena internacional".

Els mandataris asseguren, així mateix, que donaran prioritat a les mesures de suport als joves, que han vist com la seua entrada al mercat laboral i els seus plans d’educació i formació han estat "profundament pertorbats per la pandèmia.

"Els joves representen una font indispensable de dinamisme, talent i creativitat per a Europa. Hem d’assegurar-nos que es converteixin en la força motriu de la recuperació ecològica i digital inclusiva per ajudar a construir l’Europa del futur", indica el text.

Els Veintisiete es declaren al document determinats a continuar aprofundint la posada en marxa del pilar de drets socials "a nivell de la UE i a nivell nacional, en ple respecte de les competències respectives i principis de subsidiarietat i proporcionalitat."

En una roda de premsa després de la firma d’aquesta declaració a Porto, el primer ministre italià, Mario Draghi, ha volgut subratllar que encara que pugui "semblar poc" aquest document suposa "el final d’un viatge llarg en la tutela dels drets socials" i que han fet falta quatre anys perquè les capitals arribessin a un enteniment cap a accions europees.

"Crec que aquesta declaració no hagués estat possible si el Regne Unit fos encara part de la Unió Europea", ha dit Draghi per il·lustrar les reserves a les iniciatives en aquesta àrea per les reserves de països a cedir competències a la Unió Europea.

Els nous objectius principals de la UE en matèria d’ocupació, recursos i reducció de la pobresa i el quadre d’indicadors socials revisat en el Pla d’Acció contribuiran, segons els líders, a supervisar els avenços en l’aplicació dels principis del pilar social, tenint en compte les diferents circumstàncies nacionals, i com a part del marc de coordinació de polítiques en el context del Semestre Europeu.

"Els avenços en matèria de salaris, d’igualtat, de drets de treballadors de plataformes, etc., es veuran ara inclosos en el procés de treball econòmic i social de la Unió Europea", ha celebreu, per la seua part, president de França, Emmanuel Macron, atenent la premsa en una aturada de la cimera de Porto.

IGUALTAT DE GÈNERE

També assenyalen els mandataris europeus que a mesura que la pandèmia vagi quedant enrere, la protecció de la creació d’ocupació i millorar la qualitat d’aquests haurà de passar a ser una "prioritat", per la qual cosa aquest Pilar haurà de guiar els esforços per crear "més i millors llocs de treball per a tothom, en el marc d’una recuperació inclusiva."

La qüestió de la igualtat de gènere ha estat una altra de les qüestions destacades pels líders en la seua declaració i això després de què en l’última setmana les diferències entre Estats membre respecte a aquest assumpte hauria complicat la redacció del document.

Finalment, els Veintisiete afirmen que intensificaran els esforços per combatre la discriminació i treballaran activament per curullar "les fractures de genero en matèria d’ocupació, salaris i pensions i per promoure la igualtat i l’equitat per a totes les persones en la nostra societat".

Hongria i Polònia no han aconseguit, per tant, el seu objectiu d’esborrar tota referència a l’equilibri de gènere en la declaració, perquè els líders es comprometen a avançar contra la bretxa salarial "de gènere".

Tanmateix, la redacció final ha quedat rebaixada en suprimir de la versió definitiva la descripció d’"homes i dones" i la igualtat "de gènere" que sí que apareixia en versions anteriors.

tracking