SEGRE

PANORAMA

Aragonès aposta per un Govern en solitari encara que JxCat vol seguir les negociacions

El presidenciable dels republicans afirma que és “impossible” arribar a un acord || Sànchez diu que facilitaran la investidura si els seus fins ara socis aconsegueixen el suport de la CUP i els comuns

La plana major d’ERC durant l’anunci de Pere Aragonès, ahir, de la seua aposta per un Govern en solitari.

La plana major d’ERC durant l’anunci de Pere Aragonès, ahir, de la seua aposta per un Govern en solitari.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En ple congrés extraordinari de JxCat, i quan encara faltaven dotze dies perquè expirés el darrer ultimàtum llançat per ERC per explorar vies alternatives a una nova coalició governamental amb els 'juntistes', Pere Aragonès, candidat dels republicans a la presidència de la Generalitat, va anunciar que la seua formació assumeix la constitució d’un gabinet monocolor en minoria davant de la impossibilitat de tancar un acord amb els de Carles Puigdemont. Per la seua part, Jordi Sànchez, secretari general de JxCat, va allargar la mà per continuar explorant la possibilitat d’un Govern de coalició, encara que va insistir que, si Aragonès aconsegueix els vots de la CUP i dels comuns per ser president, el seu grup cedirà els suports que calgui perquè la investidura tiri endavant.

A més, va subratllar que no volen que es repeteixin les eleccions.

Així les coses, al cap de vuitanta-tres dies de negociacions després del 14-F, Aragonès va posar de manifest que és “impossible” arribar a una entesa amb JxCat per reeditar el pacte de Govern que ha liderat la Generalitat des que va acabar el 155. “Davant de la falta d’entesa i els desacords de fons que continuen persistint durant aquestes últimes setmanes, la millor opció per al país i per desencallar la situació és acceptar l’oferta que JxCat va fer a l’inici de les negociacions, la d’un Govern en solitari”, va manifestar Aragonès, que va advertir que no es deixarà tutelar per ningú i va afegir que l’espai de coordinació de l’estratègia independentista ha de ser “neutral”.

Un dels principals esculls per a l’acord entre les dues formacions independentistes amb més pes ha estat el paper que ha de jugar el Consell per la República, que dirigeix Puigdemont des de Waterloo.

La CUP assegura que la gent “no entén” les desavinences d’ERC i JxCat per formar govern

Aragonès va deixar oberta la porta a continuar negociant amb els 'juntistes' després de la investidura perquè, al llarg de la legislatura, el Govern monocolor dels republicans es pugui transformar en una coalició amb JxCat.

Cessió de quatre vots

Per la seua part, Sànchez va indicar que encara hi ha temps perquè ERC i JxCat es puguin posar d’acord, encara que va remarcar que no dificultaran la investidura d’Aragonès en cas que aconsegueixi els suports de la CUP i dels comuns. En aquest sentit, es va obrir a cedir quatre vots perquè el nomenament del presidenciable republicà pugui prosperar al Parlament.

Sànchez va insistir que el seu partit “no especularà” amb noves eleccions.

En paral·lel, Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, va avisar que és “incomprensible” el bloqueig provocat per les desavinences entre republicans i 'juntistes', i va exigir un “compromís de tot l’independentisme” perquè la gent “no entén” què està passant. En això mateix va incidir Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, que veu risc de “falta d’entesa” popular.

Puigdemont replica a Esquerra que "no ens deixarem trepitjar"

Carles Puigdemont va advertir ahir que JxCat no es deixarà “trepitjar” i que ha de tenir un paper “rellevant, fort i decisiu” en el procés d’independència de Catalunya. Després de l’aposta d’ERC per un Govern en solitari davant de les desavinences amb els 'juntistes' i la “impossibilitat” de tancar un acord, l’ara eurodiputat va llançar un “avís a tots aquells que ens han menyspreat com a força política o com a proposta estratègica”.

“No ens deixarem trepitjar”, va sentenciar. Així mateix, va destacar que “no hem vingut a fer política per ajornar les respostes a les necessitats de Catalunya” i va etzibar que “lliuraran batalla des d’on sigui necessari per aconseguir la independència del país, sense eufemismes ni complexos”.

“Ens volien rendits els uns i els altres i aquí estem, en una posició de fermesa, amb conviccions i amb lleialtat al país i a la seua gent”, va concloure.

Puigdemont va pronunciar aquestes paraules en la clausura del congrés extraordinari que va celebrar ahir i divendres JxCat a fi de reforçar la seua estructura interna i preparar el desplegament per Catalunya, una vegada el nou partit ha consumat el divorci amb el PDeCAT. En aquest sentit, Anna Erra, única candidata que havia aconseguit els avals necessaris per presentar-se, va ser designada com a presidenta del Consell Nacional. Erra, pròxima a Puigdemont, és també alcaldessa de Vic i diputada al Parlament. Va rebre el suport del 72% de la militància.

D’altra banda, Josep Pagès va ser elegit com a defensor de l’afiliat. Amb tot, Puigdemont va afirmar que aspiren a ser “el gran espai central de l’independentisme efectiu, dels fets i de la no-renúncia”.

La plana major d’ERC durant l’anunci de Pere Aragonès, ahir, de la seua aposta per un Govern en solitari.

La plana major d’ERC durant l’anunci de Pere Aragonès, ahir, de la seua aposta per un Govern en solitari.EFE

tracking