SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Madrid: més pressió per a Sánchez

La ressaca de les eleccions madrilenyes, en què el PSOE s'ha enfonsat, deixa dubtes en el panorama polític || El president confia a remuntar amb la millora dels resultats sobre la pandèmia

659281_1.jpg

659281_1.jpgEUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La setmana de les eleccions madrilenyes deixa un panorama polític molt diferent del que hi havia abans del 4 de maig, en el qual es redobla la pressió cap al president del Govern, Pedro Sánchez, no només pel revulsiu que ha suposat per al PP la victòria d'Isabel Díaz Ayuso, sinó pel mal causat al PSOE.

De moment, els socialistes madrilenys assumeixen la seua desfeta a l’Assemblea de Madrid amb la dimissió del secretari general i home de confiança de Sánchez, José Manuel Franco, i amb la renúncia del candidat, Ángel Gabilondo, si bé la digestió de la derrota, que pot fer-se pesada, correspondrà ara a una gestora.

Gairebé sense temps per poder analitzar l’abast de l’ocorregut, el líder socialista ha vist com l’expresidenta andalusa Susana Díaz, a la qual va derrotar a les primàries de l’any 2017, es llança a unes primàries avançades a Andalusia davant el candidat promogut des de Ferraz, l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas.

En l’horitzó de tot el que pot passar a partir d’ara al Partit Socialista hi ha el 40è congrés que celebrarà el mes d’octubre a València, però aquesta cita queda encara molt lluny i ara el debat intern s’aferrissa amb el paper exercit per La Moncloa en una campanya, la madrilenya, que ha acabat estrepitosament per al PSOE.

Aleshores, a la tardor, s’espera que el control de la pandèmia hagi aclarit l’horitzó de la recuperació econòmica i social, la principal carta amb la qual compta Pedro Sánchez al capdavant del Govern de coalició.

I si el Govern espanyol pot comptar en principi amb els seus socis, que ni pensen en un avanç electoral ni entreveuen uns pressupostos que puguin posar en perill la legislatura, ho tindrà més difícil amb l’oposició, que es veu reforçada amb l’aclaparadora victòria d’Ayuso a Madrid. El seu triomf ha donat al PP un nou protagonisme, sobretot en comprovar que l’avanç que Vox va exhibir a les eleccions de Catalunya s’ha contingut a Madrid. Els dirigents populars no amaguen el seu entusiasme en interpretar el que va succeir dimarts com un primer esglaó per a la reconquesta del Palau de La Moncloa.

A falta d’una versió pública del president, la vicepresidenta Carmen Calvo, una vegada admesa la derrota “sense embuts” del PSOE madrileny, va descriure irònicament Pablo Casado com a “número dos” d’Ayuso, comprovada la força electoral que la presidenta ha demostrat el 4-M amb el seu discurs declaradament estatal.

tracking