SEGRE

ERC se sent "estafada" per Junts i només veu possible un govern en solitari

Demanaran aquesta setmana a Borràs d’iniciar la ronda de consultes per a la investidura d’Aragonès

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa a la seu del partit aquest dilluns.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa a la seu del partit aquest dilluns.ERC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns que el Govern en solitari que plantegen els republicans és l’únic escenari possible per evitar la repetició electoral, de manera que ha descartat la possibilitat de reprendre la negociació per a un govern en coalició amb Junts: "Ens hem sentit profundament decebuts i estafats". En roda de premsa telemàtica, ha afirmat que depèn de Junts que no es repeteixin eleccions i espera que "compleixi la seua paraula" i faciliti la investidura del candidat d’ERC a la Presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, encara que ha reclamat que donin els 32 vots i no només quatre, com ha plantejat el secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

Vilalta ha insistit que, després de més de 80 dies de negociacions, Junts "ha fet impossible" un Govern de coalició i l’ha atribuït a les seues divisions internes i a què l’escull del paper del Consell per la República (CxRep) s’ha mantingut des de les primeres converses després de les eleccions del 14 de febrer. Segons ella, cada vegada que aconseguien un acord per desbloquejar aquest escull uns dies després Junts tornava a reobrir aquesta qüestió i la negociació tornava al punt inicial: "Cada pas endavant tornàvem a fer dos passos enrere perquè es tornaven a reobrir esculls".

Així, considera que, a falta de 16 dies del límit –el termini finalitza el 26 de maig–, les negociacions no poden continuar de la mateixa forma, per la qual cosa volen iniciar una nova fase per aconseguir la investidura d’Aragonès i després continuar negociant amb Junts sense la pressió de la possible repetició electoral.

Per iniciar aquesta nova fase en les negociacions, Vilalta ha explicat que ja han contactat amb els comuns i que es reuniran ben aviat per buscar el seu suport a la investidura d’Aragonès, però ha rebutjat que els de Jéssica Albiach entrin en el futur Executiu català. També esperen començar converses amb Junts i la CUP, amb qui ja han contactat, per "fer possible aquesta investidura de forma immediata".

COALICIÓ DURANT LA LEGISLATURA

La dirigent republicana ha apuntat que no descarten que Junts entri més tard al Govern però ha insistit que ara l’important és desbloquejar la situació, que hi hagi una investidura per evitar eleccions i creu que l’única manera de fer-ho és un govern en solitari d’ERC. "No descartem un Govern de coalició, tenim quatre anys per fer-ho. El que no tenim és temps que perdre, el que hem de fer és la investidura i govern perquè sinó ens n’anem a eleccions. I passada la investidura tindrem temps de negociar una coalició", ha argumentat.

Després que Sànchez hagi dit que no donaran els seus vots gratis, Vilalta ha replicat que no ho han demanat mai i ha assegurat que Junts es va comprometre a investir a Aragonès quan ERC va votar Laura Borràs com a presidenta del Parlament: "Votem Borràs i això anava a canvi de la investidura d’Aragonès, que fins ara no s’ha produït", i ha recordat que els republicans sempre han votat els candidats de l’espai de Junts en altres legislatures.

També ha defensat que tot el treball que han fet ERC i Junts des de les eleccions, especialment la part del programa de govern, "no serà en va, no serà paper mullat", sinó que ha de posar-se al servei de l’acord perquè els de Puigdemont facilitin la investidura d’Aragonès. Així mateix, ha deixat clar que la proposada d’un govern en solitari "no és cap moviment tàctic" de la negociació, sinó que és una aposta ferma perquè creu que és l’única alternativa per desbloquejar la investidura.

tracking