SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Esquerra insisteix a governar en solitari, sense consellers de la CUP ni dels Comuns

Convoca la militància per explicar “l'estat de les negociacions” per formar un govern || Artadi avisa que Junts “no regalarà” els vots a Aragonès per a la seua investidura i l'insta a negociar

Imatge de Sergi Sabrià (ERC) parlant amb Elsa Artadi (JxCat) el 26 de març.

Imatge de Sergi Sabrià (ERC) parlant amb Elsa Artadi (JxCat) el 26 de març.JOB VERMEULEN/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicesecretari general de Comunicació d’ERC i diputat al Parlament, Sergi Sabrià, va descartar ahir que per ara el nou govern hagi de tenir consellers dels Comuns i de la CUP. “Tampoc dic que seran tots d’ERC. Esperem que hi hagi molta gent independent i de prestigi que se sumi al projecte”, va precisar en una entrevista a RAC1.

Va acusar Junts de no dir la veritat quan va anunciar que eren a prop d’un pacte de govern i va advertir que si els seus actuals socis no compleixen el compromís de facilitar la investidura del candidat republicà, Pere Aragonès, perquè puguin governar en solitari hi haurà eleccions, perquè no buscaran el suport del PSC.

Després de 83 dies de negociacions infructuoses, Aragonès ha decidit governar en solitari

Segons Sabrià, les negociacions per fer una coalició “s’han acabat” perquè després de setmanes de reunions encara hi ha “enormes diferències”. “No podem anar a unes noves eleccions”, va afegir. Dissabte, després de vuitanta-tres dies de negociació infructuosa i un debat d’investidura fallit, Aragonès va fer un cop sobre la taula i va apostar per governar en solitari, ja que considera que ara no es donen les bases per garantir un govern de la Generalitat “fort i cohesionat” amb Junts. Això sí, el candidat d’ERC va demanar als actuals socis que li facilitin la investidura, tal com havien promès si no s’arriba a un acord abans del límit del 26 de maig.

Aquesta proposta va arribar tot just vint-i-quatre hores després que el dirigent de JxCat Jordi Sànchez assegurés que l’acord era imminent i va enxampar per sorpresa el partit de Carles Puigdemont; de fet, l’expresident va avisar que la seua formació no es deixarà “trepitjar”.

JxCat ha promès quatre vots favorables a la investidura d’Aragonès si abans Esquerra Republicana aconsegueix tancar un pacte amb la CUP i els comuns.

Tanmateix, la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va puntualitzar ahir que el suport de la seua formació en cap cas serà “gratis” i que haurà d’anar lligat a un acord que posteriorment hauran de ratificar les bases del partit. “Si ara ERC vol passar d’un acord de legislatura a només un acord d’investidura, això s’ha de negociar i aquest acord ha de passar per les bases del nostre partit”, va assenyalar Artadi.

ERC va convocar ahir a la tarda la militància del partit a unes noves assemblees territorials per explicar “l’estat de les negociacions” per formar un nou govern de la Generalitat.

La formació pretenia “escoltar les valoracions” de la militància en relació amb la situació política, segons va explicar en un comunicat.

Esquerra ja va convocar una ronda d’assemblees territorials el passat mes d’abril, en aquesta ocasió per explicar a la militància l’acord al qual havia arribat amb la CUP i l’estat de les negociacions amb Junts.

Albiach aplaudeix que ERC s’emancipi de JxCat

La presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va celebrar la decisió d’ERC “d’emancipar-se de Junts” i va reconèixer que els republicans ja els han contactat per negociar. “Catalunya necessita un govern i per nosaltres no serà, perquè no ens podem permetre unes altres eleccions”, va afirmar. Va reconèixer que s’asseuran a parlar “per veure fins on poden arribar”, entenent que Esquerra Republicana té un acord precedent amb la CUP.

Els cupaires descarten estar ara al Govern El diputat de la CUP Carles Riera va assegurar que no es plantegen l’entrada al Govern perquè l’acord al qual han arribat amb Esquerra Republicana és “de mínims”. Amb tot, si en el transcurs de la legislatura l’acord “de mínims es compleix” i hi ha una voluntat per part dels republicans de “defensar drets socials i del país més enllà de l’Estatut i la Constitució, si cal”, la militància “s’ho podria replantejar”, va dir.

Sànchez: “Hi ha hagut falta de confiança entre els interlocutors” El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va considerar que el principal escull que dificulta les negociacions entre Junts i ERC per arribar a un acord de governabilitat és “la falta de plena confiança entre els interlocutors”.

Ho va dir en declaracions a TV3 el mateix dia en què el vicepresident de la Generalitat i candidat d’ERC a la Presidència, Pere Aragonès, proposés un govern en minoria però amb les portes obertes a continuar treballant per arribar a acords amb la CUP, els comuns i Junts. Tanmateix, Sànchez va assegurar que aquesta falta de confiança a la qual es refereix “és reversible amb el temps” i va afirmar que si les dos forces no han tancat les negociacions encara és per garantir l’eventual formació d’un govern sòlid.

Segons va assenyalar Sànchez, és necessari un pacte entre els republicans i la seua formació per avançar cap a la independència: “Aquí és on ERC i Junts estem obligats a mirar endavant, i animo que així ho fem.”

Serret, nova portaveu adjunta del grup parlamentari d’ERC

La diputada Meritxell Serret serà la nova portaveu adjunta del grup parlamentari d’ERC, segons va informar ahir la formació republicana. El càrrec estava fins ara vacant.

D’aquesta manera, la diputada completa la direcció del grup amb Josep Maria Jové i Marta Vilalta, president i portaveu, respectivament. “Vaig tornar de l’exili per recollir l’acta de diputada i poder alçar una veu més en aquesta lluita política i antirepressiva, ara des de Catalunya, des del Parlament, com a diputada i ara a la direcció del grup”, va manifestar.

La designació de Serret es formalitzarà avui, quan ja participi en la reunió de la Junta de portaveus convocada al Parlament.

La que va ser consellera d’Agricultura va tornar per sorpresa de Bèlgica el passat 11 de març. El 30 d’abril va comparèixer al Tribunal Suprem per declarar en el judici per l’1-O. 

Imatge de Sergi Sabrià (ERC) parlant amb Elsa Artadi (JxCat) el 26 de març.

Imatge de Sergi Sabrià (ERC) parlant amb Elsa Artadi (JxCat) el 26 de març.JOB VERMEULEN/ACN

tracking