SEGRE

TRIBUNALS

El Suprem confia a emetre el seu informe sobre els indults del 'procés' a finals de maig

Imatge d’arxiu del Tribunal Suprem

Imatge d’arxiu del Tribunal SupremEUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sala Penal del Tribunal Suprem treballa per tenir a punt el seu informe sobre els indults sol·licitats pels condemnats pel 'procés' independentista a Catalunya a finals d’aquest mes de maig, han assenyalat a Europa Press fonts jurídiques, la qual cosa suposarà que el Govern espanyol ja tindrà les de mans lliures per adoptar una decisió sobre això.

Es van presentar almenys set peticions d’indult a favor de l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; els exconsellers Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Turull, Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó -aquests tres últims condemnats per desobediència-; Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, i Carme Forcadell. Algunes d’elles es refereixen a tots els condemnats i altres només a alguns.

L’indult referit a Junqueras -condemnat a 13 anys per sedició i malversació de cabals públics- va ser presentat per diversos interns de la presó de Lledoners on compleix la seua pena, el president del partit Justícia Econòmica i Social (JES) Sergio Querol, el jurista Francesc Jufesa i un altre particular, Juan Andrés Arnáiz Cabezas, els qui demanaven l’indult total o parcial mitjançant la reducció de la pena de presó imposada o la substitució d’aquesta per pena d’inhabilitació.

La feina del tribunal enjuiciador es ve accelerant des de la setmana passada, quan es va conèixer que les defenses de Junqueras i d’altres condemnats ni tan sols contestarien al requeriment de l’informe sobre els seus indults realitzat pel Tribunal Suprem (TS), que els havia donat la possibilitat que al·leguessin el que considerin convenient sobre aquesta petició. Es tractava d’un requeriment de cortesia de l’alt tribunal, ja que la Llei de l’Indult no contempla aquest tràmit.

La Sala Penal va explicar que havia decidit escoltar el que hagués de dir cada condemnat perquè les peticions no procedeixen d’ells, sinó que estan promogudes per "terceres persones i institucions".

És l'últim informe pendiente 

El Suprem ha obtingut els informes requerits pel tràmit de l’indult. Té ja en el seu poder el dels serveis penitenciaris, el de la Fiscalia i el de l’Advocacia de l’Estat, després de la qual cosa haurà d’emetre el seu propi i els enviarà tots al Ministeri de Justícia, que els estudiarà per adoptar una posició que portarà al Consell de Ministres.

La Fiscalia s’ha oposat a la concessió de la mesura de gràcia, degut la gravetat dels fets i a l’entendre que no existeixen raons de justícia, equitat o utilitat pública que justifiquin la seua aplicació. La Advocacia de l'Estat, per la seua part, ha refusat pronunciar-se a favor o en contra dels indults, per considerar que és una decisió que competeix al Govern central, si bé ha destacat que el "perjudici econòmic" provocat amb el referèndum independentista de l’1-O estaria reparat.

Tanmateix, cap d’aquests informes no és vinculant per al Govern espanyol, que té l’última paraula sobre els indults. La concessió, en cas de produir-se, correspon al Rei, a proposta del ministre de Justícia i prèvia deliberació del Consell de Ministres, i ha d’acordar-se mitjançant Reial Decret publicat al Butlletí Oficial de l’Estat.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va anunciar en una compareixença parlamentària del passat 23 de setembre que els indults sol·licitats a favor dels condemnats pel 'procès' començarien a tramitar-se la setmana següent i, en una entrevista concedida el 30 de desembre a Rac1, va augurar que acabarien en el primer semestre de 2021, per la qual cosa l’assumpte discorre en els terminis previstos inicialment per l’Executiu de Pedro Sánchez.

tracking