SEGRE

POLÍTICA JUSTÍCIA

Arrestat el subdelegat del Govern central a València per corrupció

Juntament amb el que va ser el 'número dos' de Rita Barberá, pel presumpte cobrament de suborns en una trama urbanística || Són investigats en el cas Imelsa

El ja subdelegat Rafael Rubio i l’exvicealcalde Alfonso Grau.

El ja subdelegat Rafael Rubio i l’exvicealcalde Alfonso Grau.EFE/EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fins ara subdelegat del Govern espanyol a València, el socialista Rafael Rubio, i el que va ser mà dreta de l’alcaldessa Rita Barberá i vicealcalde de la ciutat amb el PP, Alfonso Grau, van ser arrestats ahir per la Guàrdia Civil en el marc de l’operació Azud, que investiga el suposat cobrament de comissions contractistes a l’ajuntament valencià entre 1999 i 2011.

A més també van ser detinguts per aquesta trama la filla de Grau, l’empresari de la construcció Jaime María Febrer i deu persones més. Els agents van dur a terme una quarantena d’escorcolls, entre els quals els dels habitatges de Rubio i Grau, d’on es van emportar documentació i dispositius electrònics.

El cas, sota secret, és obert per delictes de suborn, blanqueig i contra Hisenda, entre altres

En aquesta causa, el principal investigat és el cunyat de l’exalcaldessa de València, José María Corbín, que va ser detingut l’abril del 2019, i també figuren com investigats la dona d’aquest i germana de la traspassada dirigent popular, Asunción Barberá, i les seues tres filles. El cas, que va arrancar fa tres anys, està obert per delictes de suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i tràfic d’influències.

Rubio és investigat també per fets comesos en la seua etapa de diputat provincial de la Diputació de València, pel cas dels zombis d’Imelsa, la contractació de persones que cobraven un sou però no acudien a treballar. Ha estat l’únic polític socialista investigat entre més d’una vintena de càrrecs del PP, encapçalats pel que va ser president provincial del Partit Popular i president de la Diputació, Alfonso Rus.

Per la seua part, Alfonso Grau, que es troba apartat de la primera línia política des que Barberá no va aconseguir la majoria en les eleccions municipals del 2015, va ser condemnat a quatre anys de presó –una pena ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)– per acceptar rellotges de luxe d’un contractista de l’ajuntament. Grau els va canviar per d’altres encara més cars i va pagar la diferència. També és investigat en el cas Imelsa i el conegut com pitufeo, sobre el presumpte finançament irregular del PP valencià.

Rafael Rubio, cessat, i el PSOE el suspèn de militància

La delegada del Govern espanyol al País Valencià, Gloria Calero, va cessar ahir de forma immediata el subdelegat del Govern a València, Rafael Rubio, després de la seua detenció, de la qual va assegurar sentir-se “sorpresa”. Per la seua part, el PSOE el va suspendre cautelarment de militància i li va obrir un expedient disciplinari. Per la seua banda, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va traslladar la seua “absoluta cooperació màxima” amb l’autoritat judicial.

Rubio és un històric dins del socialisme valencià. Havia estat regidor de l’ajuntament de València del 1996 al 2011, i diputat provincial del 2007 al 2011. Ara, a més de subdelegat del Govern central, era també membre del comitè nacional del Partit Socialista del País Valencià. 

El ja subdelegat Rafael Rubio i l’exvicealcalde Alfonso Grau.

El ja subdelegat Rafael Rubio i l’exvicealcalde Alfonso Grau.EFE/EUROPA PRESS

tracking