SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

Els comuns planten la negociació amb ERC i Aragonès urgeix JxCat a fer-lo president

Els d'Albiach volen barrar el pas al Govern a Junts, que insisteix a reeditar l'Execuiu de coalició || El CIS de Tezanos assegura que el 44% dels catalans vol que el PSC mani a la Generalitat

Salvador Illa, del PSC, i Meritxell Budó, de JxCat, observen Pere Aragonès ahir al Parlament.

Salvador Illa, del PSC, i Meritxell Budó, de JxCat, observen Pere Aragonès ahir al Parlament.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rellotge per a la convocatòria automàtica de noves eleccions al Parlament segueix amb el seu compte enrere i la situació es complica. Els comuns han decidit trencar negociacions amb ERC mentre no es comprometi que JxCat no entrarà a l’Executiu ni ara ni durant la legislatura. El republicà Pere Aragonès exigeix als juntistes que el facin ja president per tenir un Govern monocolor i els de Puigdemont mantenen la seua demanda de reeditar el de coalició. Un encreuament de demandes i exigències a tres bandes que mantenen les embarrancades.

Així les coses, l’encara vicepresident es va mostrar “convençut” ahir al Parlament que JxCat i la CUP “no deixaran passar l’oportunitat” d’investir-lo com a líder de la Generalitat. “Estic convençut que la gran majoria d’aquest Parlament que va sortir de les urnes del 14 de febrer a favor de l’autodeterminació i l’amnistia, i a favor de la reconstrucció econòmica i social, no deixarà passar l’oportunitat”, va manifestar a l’hemicicle.

A més, va instar JxCat que “compleixi la seua paraula” i faciliti la investidura per evitar una repetició de les eleccions. “Fem honor a la paraula, complim-la i complim el compromís de tots, que és no anar a eleccions.

Fem govern ja i evitem la repetició d’eleccions. És un imperatiu polític”, va dir, i va afegir que lluitarà “fins a l’últim segon” per intentar impedir que els catalans hagin de passar de nou per les urnes aquest estiu.

En cas que no hi hagi un acord, hi haurà convocatòria electoral automàtica el dia 26

Per la seua part, Albert Batet, líder de JxCat al Parlament, va evitar el xoc directe amb Aragonès i se’n va desmarcar demanant una “auditoria independent” sobre la gestió que ha fet la Generalitat de la pandèmia. “Per facilitar la rendició de comptes, és necessari tenir un Govern amb totes les funcions”, li va replicar el presidenciable d’ERC. Mentrestant, Josep Lluís Cleries, líder dels juntistes al Senat, també va posar èmfasi a no desaprofitar la majoria independentista aconseguida el 14-F i va reiterar que la voluntat de la seua formació és conformar una coalició amb ERC i tancar un “bon acord”.

Per la seua banda, la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, va donar per trencades les negociacions amb ERC fins que els republicans no es comprometin a excloure del Govern JxCat durant tota la legislatura. A inicis de setmana, ERC i En Comú van manifestar una bona sintonia i van apostar per un Executiu d’esquerres, sostingut també per la CUP i investit gràcies a vots deixats per JxCat. Tanmateix, la negativa dels juntistes a facilitar la investidura dimarts i la reunió a tres bandes afavorida dimecres pels cupaires van generar un canvi de guió que ha portat a un distanciament entre Aragonès i Albiach.

En paral·lel, el CIS de José Félix va publicar ahir una enquesta que assegura que el 44% dels catalans estan a favor que el PSC entri al Govern. Un 31,2% aposta per un tripartit d’esquerres, de socialistes, republicans i comuns, mentre que un altre 12,7% és partidari que Salvador Illa dirigeixi en solitari la Generalitat.

Tot i així, la majoria creuen que acabarà per tancar-se un Govern independentista, opció favorita per al 23,2% dels enquestats. Només el 5,7% vol un Executiu monocolor d’Esquerra, que en aquests moments és l’única opció que estudia Pere Aragonès.

El Parlament deixa els de Vox sense senador

El Parlament va designar ahir tres representants del PSC, tres d’ERC i dos de JxCat com a nous senadors per designació autonòmica. Van votar-hi en contra el PP, Cs i Vox. Els ultradretans van veure com no van aconseguir col·locar cap senador a causa d’una fórmula inèdita de repartiment acordada pels independentistes i els comuns per evitar nomenar un parlamentari de Vox.

La nova diputació permanent, en marxa

El Parlament va constituir ahir la nova diputació permanent, que és el màxim òrgan de la Cambra entre períodes de sessions i que assumiria les funcions de l’hemicicle en cas de dissolució per repetició de les eleccions. La conformen representants del PSC, ERC, JxCat i la CUP, igual que la mesa del Parlament.

Solé defensa l’acció exterior del Govern

El lleidatà Bernat Solé, conseller d’Exteriors, va assegurar ahir que la Generalitat continuarà endavant amb l’acció exterior i el Diplocat malgrat que el Tribunal de Comptes pretengui “castigar” Catalunya per explicar davant de la Unió Europea el procés a fi que tingui una “opinió formada”.

L’informe dels indults, en quinze dies

El Tribunal Suprem tindrà a punt l’informe sobre els indults que s’han sol·licitat per als líders independentistes condemnats per l’1-O abans que acabi aquest mes. Així ho van reiterar fonts de l’Alt Tribunal ahir. És l’últim pas perquè els indults arribin a la mesa del Consell de Ministres.

“L’economia catalana rebotarà aquest any un 6%”

El vicepresident, Pere Aragonès, va comparèixer ahir a petició pròpia davant del Parlament per fer balanç de la pandèmia des del punt de vista social, econòmic i sanitari. Responsable de la conselleria d’Economia, va afirmar que el PIB català creixerà aquest any un 6% a causa de l’augment tant de la demanda interna com de l’externa. A més, va defensar que, a finals de l’any que ve, s’haurà recuperat el 80% de l’ocupació a temps complet anterior a la pandèmia. Quant a estímuls al teixit productiu, va afirmar que la Generalitat ha concedit ajuts als sectors econòmics damnificats pel coronavirus a raó de 230 euros per habitant. “Hauria estat molt pitjor si no haguessin arribat aquests ajuts”, va advertir.

Aragonès, que va haver d’escoltar de la boca de Salvador Illa, candidat del PSC el 14-F, que no facilitarà la seua investidura perquè “el va derrotar” a les urnes, va dir que la recuperació econòmica serà “gradual” i encara està amenaçada per la “incertesa”. En aquest sentit, va indicar que és “optimista” a causa de l’avenç del pla de vacunació i els plans de recuperació que finançarà la Unió Europea. Illa li va etzibar que és Espanya la que porta les vacunes a Catalunya i el va convidar a reconèixer que la cogovernança ha funcionat durant la pandèmia.

tracking