SEGRE

Així serà el nou Govern de coalició d'ERC amb JxCat

El nou Govern tindrà 14 departaments i ERC i JXCat en gestionaran la meitat cadascú

Pere Aragonès i Jordi Sànchez escenifiquen l'acord de Govern.

Així serà el nou Govern de coalició d'ERC amb JxCatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Govern tindrà 14 departaments i ERC i JxCat es quedaran la meitat de les carteres cadascú, segons el preacord al que han arribat les dues formacions i que han presentat en una compareixença des del Palau Robert.

ERC assumirà la Conselleria d'Interior en el nou Govern de coalició amb JxCat, segons han informat a Efe fonts coneixedores del principi d’acord assolit per les dos principals forces independentistes. Serà la primera vegada que Esquerra es faci càrrec de la Conselleria d’Interior, fins ara en mans del conseller de JxCat Miquel Sàmper.

Segons les fonts consultades, Agricultura i Acció Climàtica anirà a mans d’ERC, mentre que l’àrea d'assumptes socials –fins ara a càrrec del republicà Chakir El Homrani– serà per a JxCat, que assumirà al seu torn Salut, encara que no Educació, que continuarà controlada per Esquerra.

En campanya, Junts va anunciar que si guanyaven les eleccions Josep Maria Argimon seria el titular de Salut.

El nou Govern tindrà 14 departaments –que es repartiran set a set cada formació–, un més que el de l’última legislatura, i algunes de les carteres s’intercanviaran entre ERC i Junts respecte a la distribució actual, mentre que en mantindran algunes de les que ja gestionen.

Vicepresidència, Economia i Hisenda, que en les dos últimes legislatures havia estat en mans d’ERC, passarà a estar en possessió de Junts i estarà encapçalada per la vicepresidenta de la formació, Elsa Artadi.

A més, aquesta Conselleria assumirà la gestió dels fons europeus, una de les principals disputes entre ambdós partits perquè ERC volia crear un comissionat vinculat a Presidència i Junts volia que estigués vinculat al departament d’Economia, que és el que finalment ha passat.

Junts també passarà a tenir Acció Exterior, Salut i Justícia, fins ara en mans d’ERC, i mantindrà Territori, que perdria les competències de sostenibilitat, però assumiria les de Polítiques Digitals. 

En aquestes conselleries, Junts situarà el diputat de Junts al Parlament Josep Rius al capdavant de la cartera d’Acció Exterior, mentre que visualitzen una conselleria de Justícia encapçalada per l’exvidepresident primer del Parlament, el jurista Josep Costa, o per l’actual conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

VIALAGRÀ PORTAVEU

Per la seua part, ERC manté Educació i Agricultura i Acció Climàtica –els republicans volien crear un nou departament sobre la lluita contra el canvi climàtic i les competències sobre el medi ambient estaran en aquesta Conselleria i no en Territori com a fins ara–, i també assumiran Presidència, Interior i Cultura, fins ara en mans de Junts, i Treball i Empresa –dos departaments fins ara separats que ara s’uniran–.

Així mateix, els republicans lideraran la nova cartera de Feminismes i Igualtat; una de les promeses de la formació durant la campanya electoral.

El lloc de portaveu del Govern recaurà en la figura de qui va ser número dos de la llista d’ERC a les eleccions del 14 de febrer, Laura Vilagrà.

La consellería d’Assumptes Socials es dirà a partir d’ara conselleria de Drets Socials, passarà d’ERC a Junts i la liderarà la diputada dels de Puigdemont al Parlament, Teresa Pallarès; i Investigació i Universitats, que és un departament de nova creació, podria liderar-lo l’actual conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, segons altres fonts consultades.

tracking