SEGRE

Aragonès i Sànchez prometen un Govern "cohesionat" i una "confrontació cívica" amb l'Estat

ERC afirma que manté l'acord amb la CUP i escenifica amb JxCat que "no es decebrà" el mandat del 52% independentista

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, han promès un Govern "cohesionat". En la roda de premsa d'aquest dilluns al migdia als Jardins del Palau Robert (Barcelona) per anunciar el pre-acord per investir l'actual vicepresident amb funcions de president, els líders d'ERC i Junts també han deixat clara l'"aposta pel diàleg" i la "confrontació cívica" amb l'Estat. Aragonès ha afirmat que es manté l'acord amb la CUP, i Sànchez ha apuntat que està "convençut" que no serà motiu de "col·lisió". Els dos dirigents han subratllat que el nou Govern "no decebrà" el mandat del 52% independentista sorgit del 14-F.

Aragonès i Sànchez han arribat plegats al Jardí del Palau Robert, l'escenari escollit per escenificar l'acord de Govern. Els dos dirigents d'ERC i JxCat han destacat que l'entesa, avalada ja per les executives dels dos partits, evitarà les eleccions i servirà per "posar en marxa la nova Generalitat republicana". En la roda de premsa conjunta, Aragonès ha destacat que ERC ja "partia" del "bon acord" amb la CUP, i que l'entesa amb Junts permet ara formar un executiu que defensarà alhora el "diàleg" i la "confrontació cívica" amb l'Estat, així com l'amnistia i l'autodeterminació.

Els dos protagonistes de l'acord han anat ressaltant paraules i expressions com ara "lleialtat" i "confiança mútua" al llarg de la roda de premsa. Aragonès ha asseverat que el nou executiu espera recuperar la confiança de la ciutadania, "esgotada" per la crisi de la pandèmia i la manca d'entesa de l'independentisme, constatada fins a avui. El coordinador nacional d'ERC no ha explicat què ha canviat al si del seu partit, que divendres encara assegurava que no contemplava "en cap cas" formar un Govern de coalició amb Junts: "Fa uns dies teníem esculls importants i ara hem invertit les hores necessàries amb més intensitat per superar-los", s'ha limitat a dir.

Per la seva banda, Sànchez no ha volgut entrar al detall sobre com es cohesionarà el contingut de l'acord programàtic entre ERC i Junts amb el que mantenen els republicans i la CUP, i on JxCat té bastantes discrepàncies. El secretari general de JxCat –empresonat a Lledoners i ara amb un permís penitenciari– sí que ha subratllat que el document signat per Esquerra i la CUP no serà motiu de "col·lisió". Les bases de JxCat han d'avalar entre avui i demà el preacord amb ERC. Si la militància el tomba, Junts investirà Aragonès sense entrar al Govern, de manera que no es contempla, ja en cap cas, l'escenari de repetició electoral.

Aragonès i Sànchez han remarcat que hi ha una "base de consens estratègic" per fer avançar el país cap a la independència a partir del programa del nou Govern compartit. El dirigent de Junts ha destacat que s'han pogut combinar les diferents "mirades estratègiques" dels partits, en un acord que pretén sevir perquè l'executiu treballi per tot el país i sense defraudar el 52% de la ciutadania que va votar partits independentistes el 14-F.

Investidura a finals de setmana

La previsió és que el ple d'investidura tingui lloc entre dijous i divendres, i que Aragonès sigui investit en primera volta. El 132è president de la Generalitat prendria possessió del càrrec ja la setmana que ve, i els seus consellers i conselleres ho farien just després.

El vicepresident amb funcions de president i el secretari general de Junts han tancat l'acord aquest cap de setmana, en una doble jornada de treball –d'unes 10 hores cadascuna-, que ha tingut lloc fora de Barcelona. El president de Junts, Carles Puigdemont, estava al cas de la reunió, sense conèixer-ne més detalls.

Aragonès i Sànchez prometen un Govern

Aragonès i Sànchez prometen un Govern "cohesionat" i una "confrontació cívica" amb l'EstatACN

Aragonès i Sànchez prometen un Govern

Aragonès i Sànchez prometen un Govern "cohesionat" i una "confrontació cívica" amb l'EstatACN

tracking