SEGRE

La Casa Blanca subratlla el 'compromís' de Biden amb el dret a l'avortament

El president dels Estats Units, Joe Biden

La Casa Blanca subratlla el 'compromís' de Biden amb el dret a l'avortamentEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Joe Biden, està "compromès" amb la protecció del dret a l’avortament al país, que emana d’una resolució de 1973 del Tribunal Suprem i que podria perillar per l’actual majoria conservadora en aquesta cort.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va explicar aquest dilluns en la seua roda de premsa diària que independentment de la decisió que adopti aquesta instància judicial el mandatari té el compromís de blindar "Roe v. Wade", la resolució per la qual es va reconèixer el dret a avortar el 1973.

D’aquesta manera, Psaki reaccionava a l’anunci del Suprem que examinarà una llei que restringeix l’avortament en l’estat de Mississipí, en una decisió que molts veuen com una via oberta per soscavar aquest dret, atesa l’aclaparadora majoria de jutges conservadors.

El cas és sobre una llei aprovada el 2018 pel Congrés de Mississipí, de majoria republicana, que prohibeix l’avortament després de la quinzena setmana de gestació.

Aquesta norma estatal ha estat bloquejada en corts de menor instància que consideren que van en contra del fallo del Tribunal Suprem en el cas "Roe v. Wade", que va legalitzar l’avortament al país el 1973.

En resposta a una pregunta d’un periodista sobre la postura del Govern sobre Mississipí, Psaki va assenyalar que no pensava comentar res en concret sobre la decisió del Suprem d’examinar un cas, perquè es tracta d’una llei estatal.

"El que puc dir és que durant els últims quatre anys, drets essencials, com el dret a la sanitat, el dret a elegir... han estat trampejant atacs extrems, que inclouen normes draconianes dels estats," va indicar.

I va subratllar que Biden i la seua vicepresidenta, Kamala Harris, estan dedicats a garantir que tots els nord-americans tinguin accés a una atenció sanitària, que engloba la salut reproductiva, independentment dels seus ingressos, raça, lloc on visquin o el seu estatus migratori.

El cas de Mississipí suposarà la primera ocasió en què el Tribunal Suprem haurà de pronunciar-se -probablement la tardor que ve- sobre una llei estatal que restringeix l’avortament, des que va reforçar la seua majoria conservadora el novembre passat.

tracking