SEGRE

DOCUMENT | L'acord d'ERC i Junts contempla una prova pilot d'una renda bàsica universal

Els dirigents d'ERC, Pere Aragonès i Junts,

Aragonès i Sànchez van forjar l'acord aquest cap de setmana a dos masiesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord de Govern ERC-Junts per investir com a president de la Generalitat a Pere Aragonès contempla una prova pilot per "avaluar les possibilitats i els impactes" de la renda bàsica universal i de treball garantit, aspecte que estava inclòs en el pacte entre els republicans i la CUP.

Segons l’acord, (veure document en PDF), es crearia una Oficina per al pla pilot de renda bàsica, que dependria de la Conselleria de Presidència (ERC), malgrat que Drets Socials és un departament que comptarà amb un titular de Junts. Ambdues formacions volen reordenar i compactar les prestacions econòmiques socials, incloent la renda garantida de ciutadania i exigint el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital, que la Generalitat gestioni el 100% dels recursos procedents del 0,7% de l’IRPF i l’acord preveu un Pla Integral d’Abordatge del Sensellarisme.

També conté garantir l’accés als subministraments bàsics de la llar a les persones i famílies en situació d’exclusió social o en risc d’estar-ho, així com la creació d’una plataforma telemàtica i un òrgan centralitzat de gestió, destinant els recursos necessaris. ERC i Junts aposten per un pla de rescat social per la crisi de la covid-19, amb la mobilització "de forma immediata" de 700 milions d’euros per fomentar la contractació de joves, dones, majors de 45 anys i persones en situació de vulnerabilitat.

SALUT I VACUNACIÓ

L’acord advoca per un Pacte Nacional de Salut amb la participació de tots els agents i dotar al pressupost destinat a polítiques sanitàries i socials amb 5.000 milions d’euros addicionals durant els propers cinc anys, mitjançant la millora del finançament de la Generalitat.

Contempla la creació d’una Agència Integrada Social i Sanitària, com a gestora dels recursos sociosanitaris per a la tercera edat i la diversitat funcional, participada per les conselleries de Drets Socials i Salut; reforçar l’atenció primària amb una inversió global de prop de 300 milions d’euros en tres anys; aprovar un Pacte Nacional per la Salut Mental; i reformular l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Sobre la pandèmia, l’acord recull el desplegament i acceleració del pla de vacunació amb la contractació de 3.700 professionals per efectuar la vacunació massiva, la implementació del testeig massiu d’antígens i PCR, aprofitant la xarxa sanitària i de farmàcia per controlar els brots, millorar el sistema de rastreig i adaptar les restriccions de manera descentralitzada, en funció de les dades sanitàries i demogràfiques.

L’acord recull la voluntat de les formacions d’ampliar i actualitzar el model del servei de primera acollida; aprovar, desplegar i dotar de pressupost el Pla Nacional de Joventut; la creació del Pla Integral de Suport a les Famílies 2022-2025; una nova llei de l’esport i l’activitat física a partir del Pacte Nacional de l’Activitat Física.

JOCS OLÍMPICS

El pacte remarca concretar la candidatura Pirineus-Barcelona per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern a partir d’"un ampli consens territorial, social i polític que garanteixi la seua governança social i ambiental", i l’impuls de totes les iniciatives per al reconeixement oficial de les seleccions esportives catalanes i del Comitè Olímpic Català.

En l’àmbit educatiu, ERC i Junts volen incrementar progressivament el pressupost fins aproximar-se al 6% del PIB, que recull la Llei d’Educació de Catalunya; desplegar el Pacte contra la Segregració Escolar; la universalització i "gratuïtat progressiva" de l’educació 0-3 anys; elaborar un nou currículum de Batxillerat en clau competencial, i preservar el català com a llengua vehicular i enfortir el model d’immersió.

PACTe NACIONAL PER LA LLENGUA

ERC i Junts advoquen per impulsar un Pacte Nacional per la Llengua per protegir, incentivar i incrementar l’ús del català a tots els sectors, i donar compliment a la Llei del cine català amb l’objectiu d’incrementar la quota de pantalla de productes produïts, doblegats o subtitulats en català i occità.

L’acord preveu enfortir el lideratge de la CCMA, amb "una direcció professionalitzada, finançament suficient i estable, plantilla proporcionada, rejovenida i diversa,", i impulsar un pla de xoc per reactivar el sector audiovisual, així com promoure la coordinació d’aquest sector de Catalunya, Comunitat Valenciana i les Balears.

tracking