SEGRE

El desafiament migratori del Marroc provoca una crisi diplomàtica amb Espanya

El desafiament migratori del Marroc provoca una crisi diplomàtica amb Espanya

El desafiament migratori del Marroc provoca una crisi diplomàtica amb EspanyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arribada massiva d’immigrants irregulars a Ceuta, interpretada pel Govern espanyol com un "desafiament" del Marroc, ha provocat la crisi diplomàtica més important en anys entre ambdós països i un missatge de fermesa de l’Executiu garantint la integritat territorial d’Espanya.

Ha estat el mateix president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, qui ha posat veu al malestar per l’actitud del Marroc i ha reconegut que és una situació greu per a Espanya i per a Europa i que s’actuarà contra ella amb tots els mitjans que siguin necessaris.

"Serem ferms per garantir la seua seguretat davant de qualsevol desafiament, davant de qualsevol eventualitat i sota qualsevol circumstància", ha manifestat Sánchez amb referència a les fronteres espanyoles i als ciutadans que viuen a les dos ciutats autònomes.

Són paraules que ha pronunciat en una declaració institucional a Moncloa poc abans de desplaçar-se a Ceuta i Melilla per conèixer sobre el terreny l’evolució dels esdeveniments.

Uns fets que el van portar a cancel·lar el viatge que tenia previst aquesta jornada a París per participar en una cimera sobre el finançament de l’Àfrica.

La fermesa promesa per Sánchez s’ha volgut explicitar en la decisió de la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, de convocar l’ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich.

Laya li ha traslladat el rebuig formal d’Espanya de l’entrada massiva d’immigrants il·legals i ha apel·lat a la coresponsabilitat en el control de les fronteres.

Poc després d’aquesta reunió, el Govern marroquí va cridar a consultes a la seua ambaixadora a Madrid.

L’última vegada que hi va haver una trucada d’aquest tipus va ser el 2007, quan el Marroc va cridar al seu llavors ambaixador Omar Azziman per protestar per l’anunci de la visita dels reis a Ceuta i Melilla.

El Govern espanyol es resisteix a vincular públicament l’actitud del Marroc amb la presència a Espanya del líder del Front Polisari, Brahim Ghali, hospitalitzat a Logronyo per coronavirus.

Així, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, ha assenyalat que les crisis migratòries "responen a causes múltiples i són massa complexes com per establir causa-efecte".

Tanmateix, l’allau d’immigrants des de territori marroquí arriba després de les protestes de les autoritats del Marroc per la presència a Espanya de Ghali.

tracking