SEGRE

ESNOTICIA

ERC i JxCat pacten un govern paritari i eviten la repetició de les eleccions

Borràs prepara la ronda de consultes i Pere Aragonès serà president aquest divendres

Aragonès i Sànchez van segellar davant de la premsa el pacte als jardins del Palau Robert, a Barcelona.

Aragonès i Sànchez van segellar davant de la premsa el pacte als jardins del Palau Robert, a Barcelona.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i JxCat van anunciar ahir un principi d’acord per formar un govern de coalició paritari i esquivar l’amenaça d’unes noves eleccions. Pere Aragonès, futur president de la Generalitat, i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, que gaudia d’un permís penitenciari, van comparèixer junts i van subratllar que el pacte que han tancat donarà peu a un govern “fort i cohesionat”.

El republicà va explicar que crearan “òrgans de direcció col·legiada” per coordinar l’estratègia independentista que respectin “el pes de les institucions” i permetin arribar a “consensos”. Aquest havia estat un dels grans esculls en les converses entre republicans i juntistes, i com va apuntar Sànchez, l’independentisme es dotarà d’una taula a cinc en la qual participaran ERC, JxCat, la CUP, l’ANC i Òmnium, i que es coordinarà amb el Consell per la República.

Igualment, Sànchez va afegir que “assumeixen” la taula de diàleg amb Moncloa “encapçalada” pels d’Oriol Junqueras..

Amb tot, Aragonès va defensar que la seua acció de Govern pivotarà entorn de quatre “transformacions”, que són la social, la feminista, la verda i la democràtica. “Des del minut 1 impulsarem una nova etapa radicalment inconformista”, va assegurar, i es va felicitar perquè “hem superat les dificultats i hem aconseguit evitar que es repeteixin eleccions”.

Sànchez, que va demanar disculpes a la ciutadania per la tardança a arribar a l’entesa, va dir que el temps els donarà la raó i l’hi traurà als que ja han titllat de “fracassat” el nou Govern (vegeu la pàgina 4). Igualment, es va conjurar per governar en favor de tots els catalans, encara que va advertir que “no defraudaran” el 52 per cent que va votar opcions independentistes. Tot i així, el text de l’acord només contempla una consulta pactada i no en preveu una d’unilateral.

Així, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, comença avui mateix la ronda de contactes amb els grups parlamentaris i fixar la investidura per divendres. Aragonès tindria bastants suports per ser designat en la primera votació.

Treball seguirà sota el comandament d’ERC, però ara inclourà les competències d’Empresa, que controlava JxCat.

La conselleria de Cultura, que en els últims mesos encapçalava la lleidatana Àngels Ponsa, de JxCat, passarà a ERC, com Interior, que mai abans havia estat en mans republicanes.

Laura Vilagrà, número 2 d’ERC, sona com a consellera de Presidència. Elsa Artadi serà la dona forta de JxCat al gabinet i ostentarà la vicepresidència econòmica. Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, podria ser el nou conseller del ram a proposta dels juntistes. Miquel Sàmper assumiria Justícia, i Damià Calvet, Polítiques Digitals. Josep Rius, excap de Gabinet de Carles Puigdemont, sona com a conseller d’Acció Exterior.

La votació es portarà a terme entre avui i demà. Com ja va avançar Jordi Sànchez, l’objectiu és “presentar” ara l’acord a les bases per convèncer-les que es tracta d’un bon pacte per a l’independentisme.

La delegació de la Generalitat a Lleida passa de Junts a Esquerra

La delegació de la Generalitat a Lleida passarà de Junts a Esquerra després de l’acord d’ahir. La direcció del partit vol situar una dona al càrrec, que ara està en mans del juntista Ramon Farré. Dos republicans l’han detingut abans: Jaume Gilabert i Miquel Pueyo, durant els governs tripartits entre el 2004 i el 2011. Al Pirineu hi haurà també canvis i la delegació, que ara dirigeix Rosa Amorós (ERC), passarà a Junts. El Govern va informar ahir que les seues prioritats per a Lleida són Rodalies i definir la candidatura Pirineus Barcelona a través d’una consulta. La delegació de la Catalunya Central serà per a Junts, igual que Barcelona i Tarragona.

Un executiu de 14 carteres amb intercanvi de departaments

El nou govern d’Aragonès comptarà amb catorze departaments, a causa de la creació de la cartera de Feminismes i Igualtat, que cau en mans d’ERC, igual que la conselleria d’Educació. Es queden així mateix amb el departament d’Agricultura, que inclou Acció Climàtica.

Sànchez dona per fet que les bases de Junts avalaran el pacte

Jordi Sànchez, secretari general de JxCat, va descartar ahir que les bases de la formació, que s’han de pronunciar respecte a l’acord al qual han arribat amb Esquerra per governar la Generalitat, tombin l’entesa a què han arribat. “En el cas poc probable que no s’accepti, les conseqüències serien que JxCat facilitaria la investidura d’Aragonès sense entrar a formar part del govern. Per tant, no contemplem l’escenari de les eleccions”, va explicar.

Aragonès i Sànchez van segellar davant de la premsa el pacte als jardins del Palau Robert, a Barcelona.

Aragonès i Sànchez van segellar davant de la premsa el pacte als jardins del Palau Robert, a Barcelona.EUROPA PRESS

Aragonès i Sànchez van segellar davant de la premsa el pacte als jardins del Palau Robert, a Barcelona.

Aragonès i Sànchez van segellar davant de la premsa el pacte als jardins del Palau Robert, a Barcelona.EUROPA PRESS

tracking