SEGRE

PRÒXIM ORIENT VIOLÈNCIA

Israel intensifica els bombardejos sobre Gaza malgrat les crides internacionals

En una setmana els atacs de les dos parts ja s'han cobrat la vida de 200 palestins i 10 israelians || Les víctimes intenten fugir de l'assetjat enclavament, fet que provoca una greu crisi humanitària

Molts edificis del centre de Gaza estan en ruïnes pels bombardejos israelians.

Molts edificis del centre de Gaza estan en ruïnes pels bombardejos israelians.MOHAMMED TALATENE / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Exèrcit israelià va llançar, a primera hora d’ahir dilluns, una nova onada de bombardejos sobre Gaza, fent cas omís a les crides internacionals per a l’alto el foc després d’una setmana d’atacs que han causat més de dos-cents morts a la Franja.

El ministeri de Seguretat de Gaza va elevar la xifra total de víctimes mortals des del començament de l’escalada a 201, incloent-hi 58 nens, en un conflicte asimètric en el qual la capacitat de foc d’Israel és incomparablement superior a la de les milícies palestines. El nombre de ferits supera els 1.300. A Israel han mort deu persones, incloent-hi dos menors.

Entre les últimes víctimes a la Franja de Gaza figura l’alt càrrec de Jihad Islàmica Husam Abú Harbid, que va morir en un bombardeig contra el seu habitatge al nord-est de la Franja, segons va informar l’Exèrcit israelià a través del seu compte a la xarxa social Twitter. Abú Harbid seria el comandant del grup al nord de l’enclavament i està acusat per Israel de ser “responsable directe” d’atacs amb projectils i míssils antitancs llançats des del nord de Gaza contra zones de territori israelià properes a la frontera.

La mort d’Abú Harbid la va confirmar l’agència palestina de notícies Maan, que va assenyalar que la seua casa a la localitat de Beit Hanoun va ser assolida en un bombardeig executat a primera hora del dia.

Després d’això, les Brigades Izz al-Din al-Qassam, el braç armat de Hamas, va anunciar un atac contra un vaixell de guerra israeliana davant de les costes de Gaza, així com el tir de projectils contra territori israelià davant de la “contínua agressió contra el poble palestí”. Les milícies palestines de Gaza han llançat 3.350 projectils des de la franja cap a Israel des de l’esclat de l’escalada bèl·lica el passat 10 de maig, inclosos uns 200 durant la jornada d’ahir.

Segons un alt comandament militar israelià, en total es van assolir 766 objectius des del 10 de maig. Diumenge, en el seu atac més mortífer, Israel va destruir diversos habitatges i va matar quaranta-dos persones, incloent-hi deu nens.

Per la seua part, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, va explicar ahir que ell no ha rebut personalment cap informació que confirmi la presència de milicians del grup palestí Hamas a la Torre Al Yala, destruïda dissabte en un bombardeig israelià malgrat ser seu de les delegacions de l’agència de notícies nord-americana The Associated Press (AP) i de la cadena de televisió panàrab Al-Jazeera.

Mentrestant, els palestins desconcertats pels bombardejos al bloquejat i superpoblat enclavament, intenten escapar-se de la violència amb gairebé 40.000 persones desplaçades en una setmana d’enfrontaments, la qual cosa aboca Gaza a un altre desastre humanitari.

Paral·lelament, el Govern dels EUA ha aprovat una venda d’armes per valor de 735 milions de dòlars (una mica més de 600 milions d’euros) a Israel, en un acord que veu la llum en plena escalada de tensions.

EUA segueix sense demanar un alto el foc i continua venent armes La Casa Blanca va seguir ahir sense demanar públicament un alto el foc per frenar l’escalada bèl·lica entre Israel i els palestins, malgrat que en les últimes jornades ha crescut la pressió als Estats Units i el món sencer perquè el govern demani que hi hagi un cessament de les hostilitats. Ni el president dels EUA, Joe Biden, ni el secretari d’Estat, Antony Blinken, han demanat públicament un alto el foc entre les parts.

Molts edificis del centre de Gaza estan en ruïnes pels bombardejos israelians.

Molts edificis del centre de Gaza estan en ruïnes pels bombardejos israelians.MOHAMMED TALATENE / DPA

tracking