SEGRE

CRISI EUROPA DE L?EST

Lukaixenko només rep el suport de Rússia i aguditza el seu aïllament

Després de la decisió de la UE de suspendre l'espai aeri a Bielorússia || Augmenten les denúncies que el periodista opositor detingut és torturat

Fotograma del vídeo publicat de l’opositor Roman Protassévitx.

Fotograma del vídeo publicat de l’opositor Roman Protassévitx.VÍDEO PUBLICADO EN REDES SOCIALES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El règim bielorús ha aprofundit el seu aïllament després d’acordar la UE tancar l’espai aeri amb Bielorússia i ampliar les sancions per la desviació d’un vol comercial per detenir un periodista opositor, incident en el qual només compta amb el suport de Rússia. “Europa en acció”, va declarar ahir el president del Consell Europeu, Charles Michel, en el seu compte de Twitter al costat d’un mapa del trànsit aeri europeu, en el qual s’apreciava com s’obre un enorme buit sobre Bielorússia, mentre que centenars d’avions sobrevolaven les veïnes Lituània, Ucraïna, Rússia, Letònia i Polònia.

Només Rússia va “lamentar” ahir la decisió de la UE i va afirmar a través del portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que els líders comunitaris haurien d’haver “examinat objectivament el succés” abans de fer la seua recomanació.

El règim de Lukaixenko va desviar l’avió on anava l’opositor al·legant una amenaça terrorista

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, que va ordenar diumenge la desviació del vol de Ryanair i va enviar un caça perquè l’escortés davant d’una “amenaça d’atac terrorista”, la qual cosa que va possibilitar la detenció de Protassévitx, va anunciar que anirà avui al Parlament per defensar la seua actuació.

Mentrestant, ahir creixia la preocupació per la salut de Protassévitx. Dilluns es va publicar un vídeo en què el periodista negava que tingués “problemes de salut” i assegurava que era tractat correctament per les forces de seguretat. Al seu torn, admetia la seua “culpabilitat” d’haver organitzat “disturbis massius”, amb referència a l’acusació que pesa sobre ell pel seu paper clau per guiar els ciutadans en les protestes que van esclatar després de les últimes eleccions presidencials i per denunciar la repressió policial. “La informació obtinguda sota coacció no pot ser utilitzada contra Protassévitx en cap procés legal. Aquestes confessions estan prohibides per la Convenció contra la Tortura”, va dir el portaveu de l’Oficina de Drets Humans de l’ONU, Rupert Colville.

Biden i Putin intentaran rebaixar la tensió dels dos països

El president dels EUA, Joe Biden, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, es reuniran el proper 16 de juny a Ginebra per buscar “estabilitat” en una relació per si mateix tensa i marcada per desacords sobre la sobirania d’Ucraïna, el règim de Bielorússia i els suposats atacs cibernètics de Moscou. La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va explicar que ambdós líders abordaran “una àmplia gamma d’assumptes urgents” i, encara que hi haurà desacords, l’objectiu és “restaurar l’estabilitat” de la relació entre dos dels països més poderosos del món.

La Casa Blanca creu que la trobada, que ha estat impulsada per Washington, és “vital” per defensar els interessos del país. “Així és com funciona la diplomàcia.

No ens reunim només amb la gent amb la qual estem d’acord”, va dir Psaki.

tracking