SEGRE

PROTESTES AMÈRICA LLATINA

El Brasil s'alça contra Bolsonaro i la seua gestió “genocida” de la Covid

Marxes en més de 200 ciutats del país per exigir que s'acceleri el procés de vacunació i més ajuts || Denuncien violència policial i arrestos arbitraris

Manifestants sostenen un cap gegant que representa el president de Brasil, Jair Bolsonaro, a la protesta a Rio de Janeiro.

Manifestants sostenen un cap gegant que representa el president de Brasil, Jair Bolsonaro, a la protesta a Rio de Janeiro.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de brasilers van sortir als carrers dissabte per protestar contra el Govern de Jair Bolsonaro, en un crit uníson “per la vida” que va ressonar en les primeres marxes multitudinàries registrades a tot el país des del començament de la pandèmia de la Covid. Convocades per les centrals sindicals, partits d’esquerra i moviments socials, les protestes es van efectuar de manera pacífica en més de 200 ciutats de tot el país, incloses les capitals, amb actes violents de la Policia registrats només a Recife, la capital de Pernambuco.

Els manifestants van exigir al líder ultradretà que acceliri el procés de vacunació en el gegant sud-americà i augmentar la quantitat dels ajuts perquè els més pobres –els més afectats amb la pandèmia– tinguin un ingrés “digne” per enfrontar la crisi que va arribar amb el virus. Armats amb mascaretes, alcohol en gel i cartells, els manifestants també van demanar que s’aturin les privatitzacions de les empreses estatals i que acabin les retallades pressupostàries a les universitats.

Immenses pancartes amb les frases “Fora Bolsonaro!”, “Vacunes per a tothom ja!” i “Bolsonaro genocida” van ser el comú denominador, així com cartells recordant els 460.000 morts i més de 16,3 milions de contagis que han convertit el Brasil en un dels països més afectats per la pandèmia. A Pernambuco, el Ministeri Públic va emetre durant la vigília de la marxa una recomanació per suspendre els actes a fi d’evitar la propagació del virus, un fet que les autoritats van provar d’imposar per força als carrers de Recife, la capital.

Alguns manifestants van patir lesions als ulls per les bales de goma disparades per la Policia Militaritzada i, segons denúncies, també van utilitzar gas pebre i van efectuar detencions arbitràries.

tracking