SEGRE

PROCÉS POLÍTICA

Aragonès i Sánchez busquen data a la taula de diàleg, a la qual podria estar Junqueras

El president adverteix que “venen temps de molta interlocució” i insisteix en l'amnistia || La Moncloa estudia concedir els indults als condemnats per l'1-O quan els presos tinguin el tercer grau

El president Aragonès va formalitzar ahir la rebaixa d’un 15% del seu sou, fins als 130.250 euros anuals.

El president Aragonès va formalitzar ahir la rebaixa d’un 15% del seu sou, fins als 130.250 euros anuals.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, mantindrà durant aquesta setmana una conversa telefònica amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, per programar la primera reunió de la taula de diàleg, un espai en què La Moncloa ha obert la porta que pugui participar-hi el líder d’ERC, Oriol Junqueras, i amb la decisió dels indults com a rerefons.

El president de la Generalitat va assegurar ahir després del Consell Executiu que els seus equips estan quadrant agendes per a aquest primer contacte, que “no ha de ser de cortesia”, sinó una interlocució que serveixi d’inici per buscar “al més aviat possible” una solució al conflicte entre Catalunya i Espanya i per concretar “molts altres temes” com les comissions bilaterals.

Montero diu als crítics que la solució “no passa per tapar-se la cara com les mones de Gibraltar”

Al ser preguntat per si Junqueras s’asseurà a la taula de diàleg, Aragonès, que ja s’ha abaixat el sou un 15% fins a 130.250 euros com va anunciar, va respondre que una vegada hi hagi data per a la trobada, el Govern decidirà els seus representants. Amb tot, va insistir que el que volen és que tots els presos de l’1-O i dirigents independentistes a l’estranger estiguin en llibertat i puguin participar “en tots els aspectes de la vida pública i política”.

Per fer-ho, va dir, tornarà a reclamar una llei d’amnistia i el dret a l’autodeterminació.

La portaveu del Govern central, María Jesús Montero, no va tancar la porta que l’exvicepresident avui empresonat pugui participar en la reunió. Encara que va dir que la taula de diàleg hauria de ser “entre governs”, va considerar que és la Generalitat la que ha de decidir les persones que hi aniran en representació seua.

Malgrat tot, també va afegir que hi ha d’haver espai per als governs i també per als partits i és bo que es pugui avançar en la doble direcció per “reconstruir ponts”. Respecte als indults als condemnats pel procés, Montero va defensar que la majoria del PSOE comparteix el full de ruta a favor de la “concòrdia” i la “convivència” que ha marcat el president Pedro Sánchez per a la seua possible concessió, i va avisar, en resposta a les crítiques internes del partit, que la solució “no passa per tapar-se la cara com les mones de Gibraltar quan està succeint una fractura social”.

En aquest sentit, també va carregar contra la “nova foto de Colón” que han preparat per al 13 de juny Vox, PP i Cs, i va criticar que “no tot es pot polititzar”..

Per minimitzar aquesta situació de crispació amb la dreta i tenir menys desgast polític, l’Executiu sospesa la possibilitat de fer coincidir la mesura de gràcia amb la concessió del tercer grau als presos. Els nou condemnats que compleixen penes de presó accediran a una nova revisió de grau el pròxim 14 de juliol.

Per la seua part, un grup de militants socialistes van demanar empara a la Comissió de Garanties perquè obri expedient al president i els seus ministres si no desisteixen ni consulten a les bases el sentit dels indults i van amenaçar d’anar al jutge per incomplir els estatuts del PSOE.

Al seu torn, des de JxCat van demanar al Govern espanyol que “deixi de mercadejar amb els presos” fent el que van considerar “un rentat de cara” amb els indults, mentre que des del PDeCAT van valorar “el gest” de l’Executiu.

Per aconseguir-ho, Pere Aragonès proposa d’intensificar la “interlocució directa” amb els òrgans policials i judicials per evitar que es produeixin desnonaments “per la força”.

Segons el president, calia impulsar un nou model de comunicació de l’Executiu evitant les especulacions i informant de manera precisa, i per això ha apostat per situar com a portaveu una professional de la comunicació independent. Ja hi va haver una experiència similar a Catalunya durant el Govern tripartit, quan la també periodista Aurora Massip va exercir de portaveu de l’Executiu. La nova portaveu va rebre diversos premis per l’estratègia comunicativa de la policia catalana durant els atemptats de l’agost del 2017.

El Govern vol evitar desnonaments forçosos Pere Aragonès va anunciar ahir la creació d’un grup de treball “transversal” amb representants de diverses conselleries per combatre l’augment de desnonaments i revisar el protocol d’actuació. L’objectiu és arribar a “evitar situacions de desnonament i minimitzar el risc d’exclusió residencial”.

La cap de comunicació dels Mossos serà la nova portaveu del Govern La periodista Patrícia Plaja, que des de fa tretze anys exercia de cap de comunicació dels Mossos d’Esquadra, serà la portaveu del Govern de Pere Aragonès. Plaja serà l’encarregada de comunicar l’acció del Govern a les rodes de premsa posteriors al Consell Executiu, per la qual cosa, com estava previst, la portaveu no estarà associada al càrrec de consellera, a diferència del que havia passat en les últimes tres legislatures.

El president Aragonès va formalitzar ahir la rebaixa d’un 15% del seu sou, fins als 130.250 euros anuals.

El president Aragonès va formalitzar ahir la rebaixa d’un 15% del seu sou, fins als 130.250 euros anuals.EFE

tracking