SEGRE

UE CRISI ECONÒMICA

Brussel·les proposa que les regles de dèficit i deute es reactivin el 2023

Una mesura per al suport a les economies nacionals en etapes d'incertesa || Avui tres països comunitaris compleixen amb la primera i només un, amb les dos

Imatge del vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis.

Imatge del vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis.AURORE MARTIGNONI / EUROPEAN COMMI / DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va proposar ahir que les regles que limiten el dèficit i el deute públics dels estats tornin a reactivar-se el 2023, una vegada que les economies europees hagin recuperat el nivell de PIB anterior a la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus. L’Executiu comunitari fa d’aquesta forma oficial un plantejament que ja havia avançat el vicepresident econòmic Valdis Dombrovskis després de la reunió de ministres d’Economia i Finances de la UE (Ecofin) a Lisboa fa dos setmanes.

En concret, el que proposa Brussel·les és que la clàusula general de salvaguarda del Pacte d’Estabilitat i Creixement, activada el març del 2020, segueixi vigent fins que finalitzi l’any que ve. Això suposa que els límits del 3% i del 60% del PIB per al dèficit i el deute, respectivament, continuïn congelats. L’objectiu de la decisió és que els governs del bloc mantinguin els estímuls econòmics que van desplegar des de l’inici de la crisi per reactivar les seues economies i sortir de la crisi provocada per la pandèmia.

Els límits per al dèficit són el 3% i del 60% del Producte Interior Brut per al deute

A més, al suport nacional se sumaran a partir d’aquest estiu els primers ajuts procedents del fons de recuperació, dels quals s’espera que aportin un “impuls fiscal important” en els propers anys.

En aquest context, la Comissió ha vist “lògic” no adoptar la decisió d’obrir procediments per dèficit i deute excessius als països aquest any a causa de la “incertesa” que encara hi ha i la necessitat de continuar mantenint el suport a l’economia. Segons les autoritats comunitàries, només Bulgària, Dinamarca i Suècia tenen un dèficit inferior al 3% i l’últim seria l’únic soci que compleix el criteri relatiu al deute.

En tot cas, la Unió Europea té pendent un debat sobre el futur i possible modificació de les regles del Pacte d’Estabilitat i Creixement. L’Executiu comunitari té previst publicar les seues idees en aquest sentit a finals d’any per llançar les discussions al respecte.

Espanya, amb un dèficit de l’11 per cent i una ràtio de deute del 120 per cent, va incomplir en tots dos casos.

“Els països amb elevat deute haurien de seguir polítiques prudents, utilitzant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència per finançar més inversions. Al mateix temps, hauria de mantenir-se sota control l’augment de la despesa corrent finançada nacionalment i hauria de ser limitat per als països amb elevat deute”, va explicar el vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis.

Brussel·les demana a Espanya una “política fiscal prudent” La Comissió Europea (CE) va recomanar a Espanya que dugui a terme una “política fiscal prudent” el 2022 a causa del seu elevat nivell de deute i que utilitzi les ajudes del fons de recuperació europeu per emprendre noves inversions i impulsar la recuperació.

tracking