SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

La Justícia europea torna a Puigdemont, Comín i Ponsatí la immunitat parlamentària

El Tribunal General de la UE accepta, de forma provisional, la mesura sol·licitada pels tres dirigents independentistes || Van adduir que hi havia un risc “real i imminent” que els ingressessin a la presó

Recollida de firmes promoguda pel PP contra els indults als presos de l’1-O, ahir a Saragossa.

Recollida de firmes promoguda pel PP contra els indults als presos de l’1-O, ahir a Saragossa.PP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, eurodiputats de JxCat, van recuperar ahir la immunitat com a membres del Parlament Europeu després que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) acceptés les mesures cautelaríssimes que van sol·licitar contra la decisió de la Cambra que presideix l’italià David Sassoli de retirar-los la protecció perquè Espanya pogués seguir batallant davant de la Justícia belga i escocesa a fi d’aconseguir l’extradició dels tres pels delictes que se’ls imputen en relació amb l’1-O. A l’espera de rebre les al·legacions de l’Eurocambra i d’examinar el fons de l’assumpte, els magistrats han acordat suspendre l’acord del Parlament Europeu pel qual se’ls retirava la immunitat davant del risc “real i imminent” que els detinguin i empresonin i els “impedeixin que puguin representar els ciutadans europeus durant la resta del mandat”.

Així, de manera provisional, el TGUE ha deixat en paper mullat la decisió adoptada el mes de març per l’Europarlament per aplanar el camí dels tribunals espanyols a l’hora de reactivar les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. Llavors, 404 eurodiputats van donar suport a la retirada de la immunitat dels tres representants de JxCat.

En canvi, 247 s’hi van posicionar en contra i 42 es van abstenir. La votació, que va ser secreta, havia de permetre accelerar els processos d’extradició a Espanya dels tres dirigents independentistes.

Tanmateix, aquesta decisió del TGUE suposa un nou revés als intents del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena d’asseure davant d’ell Puigdemont, Comín i Ponsatí. Les seues defenses van al·legar als magistrats que hi havia un alt risc que fossin arrestats i enviats a Espanya si trepitjaven territori francès.

I és que una de les seus del Parlament Europeu és a Brussel·les, però l’altra es troba a la ciutat gal·la d’Estrasburg. .

El TGUE considera que “és necessari” tornar la immunitat als tres fins a examinar a fons el plet

En aquest sentit, ni Puigdemont ni Comín no van poder acudir a la constitució de l’Europarlament el 2019 perquè Espanya no els reconeixia com a eurodiputats malgrat haver sortit elegits i hi havia risc que fossin detinguts per les autoritats franceses al no estar clar si gaudien o no d’immunitat. Davant la possibilitat que una situació així es repeteixi, el TGUE ha conclòs que “cal suspendre, amb l’objecte de la bona administració de Justícia, l’aixecament de la immunitat” que va aprovar el ple de l’Eurocambra fins a “obtenir prou informació per decidir sobre una situació legal i factual complexa”. El president, Pere Aragonès, va aplaudir la decisió i va dir que “Europa ens fa arribar la Justícia”.

Calvo creu que tot el PSOE donarà suport als indults

Quan queden deu dies per a la manifestació convocada a la plaça de Colón de Madrid contra la concessió d’indults als líders independentistes empresonats per l’1-O, a la qual assistiran PP, Vox i Ciutadans, la vicepresidenta primera del Govern espanyol, Carmen Calvo, va confiar que tot el PSOE “sense fissures” acabarà per donar suport a la decisió que prengui La Moncloa sobre aquesta qüestió. En aquesta línia, Joaquín Almunia, exdirigent socialista, i el president valencià, Ximo Puig, van donar suport a l’atorgament dels indults als presos del procés.

Al contrari, el PP ja ha greixat la maquinària contra la concessió d’aquesta mesura de gràcia i ahir va iniciar la recollida de firmes en contra seu argumentant que el seu posicionament “està a favor de la convivència i de la concòrdia”. Així, van muntar parades a diverses ciutats de tot l’Estat i també van obrir un espai virtual on poder firmar.

El TC avala, dividit, les condemnes a Cuixart i Sànchez per l’1-O

El Tribunal Constitucional va avalar ahir les condemnes imposades pel Suprem a Jordi Sànchez, exlíder de l’ANC, i a Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, per l’1-O. Igual com ja va succeir al resoldre els recursos contra la decisió del Suprem presentats per Jordi Turull i Josep Rull, consellers al Govern de Carles Puigdemont, el tribunal de garanties no va aconseguir una postura unànime i dos dels magistrats van emetre un vot particular. Els arguments es coneixeran en els pròxims dies, però és d’esperar que tots dos jutges insisteixin en les seues crítiques al Suprem, al considerar desproporcionades les penes que es van imposar als dirigents independentistes pels fets que van esdevenir a Catalunya entre el setembre i l’octubre de fa quatre anys.

Recollida de firmes promoguda pel PP contra els indults als presos de l’1-O, ahir a Saragossa.

Recollida de firmes promoguda pel PP contra els indults als presos de l’1-O, ahir a Saragossa.PP

tracking