SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIÓ

Aragonès i Sánchez se citen per a una reunió aquest mes en una aposta pel diàleg

Després d'una conversa telefònica de 40 minuts || El president de la Generalitat exigeix “valentia” per acordar un referèndum i per alliberar els presos, com demana un informe del Consell d'Europa

Aragonès i Sánchez, a la taula de diàleg celebrada a finals de febrer de l’any passat.

Aragonès i Sánchez, a la taula de diàleg celebrada a finals de febrer de l’any passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, van mantenir ahir una conversa telefònica durant quaranta minuts en la qual van acordar celebrar una trobada presencial al llarg d’aquest mes. En la que va ser una de les primeres preses de contacte entre els dos mandataris després de la investidura del republicà, els dos van coincidir que cal superar els reptes a través del diàleg.

Abans de la trucada, Aragonès ja havia etzibat a Sánchez que havia de ser “valent” per avenir-se a un referèndum a Catalunya i a alliberar els dirigents independentistes empresonats per l’1-O, tal com va reivindicar dijous un informe del Consell d’Europa que examinarà aquest mateix mes l’Assemblea Parlamentària d’aquest organisme internacional.

La reunió entre Aragonès i Sánchez, avantsala de la segona convocatòria de la taula de diàleg

Així, Aragonès i Sánchez van aplanar el camí per a una primera reunió, que Moncloa insisteix a emmarcar en la “normalitat institucional”. Al llarg de les últimes setmanes, s’ha insistit des del Govern espanyol que el cap de l’Executiu es veu amb tots els líders autonòmics després que hagin pres possessió del seu càrrec.

Tanmateix, la cita amb Aragonès pren especial transcendència tenint en compte que està pendent la convocatòria de la segona reunió de la taula de diàleg, gairebé any i mig després de la primera. En aquest sentit, el president va reiterar que insistiran el Gabinet de Sánchez en el referèndum i en l’amnistia com a vies de solució al conflicte de Catalunya.

Finançament econòmic

Des de Madrid, com va avançar dijous Miquel Iceta, ministre de Política Territorial, prefereixen centrar la negociació en el finançament autonòmic. En qualsevol cas, Aragonès i Sánchez es van citar a veure’s abans que acabi aquest mes de juny, en vigílies, presumiblement, de la concessió dels indults.

Sánchez sospesa canviar ministres després de donar els indults per l’1-O

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, sospesa remodelar part del seu Gabinet just després de la concessió dels indults als líders independentistes condemnats pel referèndum. Així ho va avançar dijous a la nit la premsa de Madrid i Moncloa, que no ho va desmentir, va apuntar que Sánchez està ara centrat en la pandèmia i no en una hipotètica crisi de Govern.

L’objectiu seria amortir el cost polític que suposarà per a Moncloa atorgar aquesta mesura de gràcia a la cúpula de l’independentisme, començant el curs polític amb cares renovades al Consell de Ministres. La vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, va dir que són només “rumors”.

Borràs confia que Catalunya sigui ja independent d’aquí a deu anys

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va dir ahir que espera que, d’aquí a una dècada, Catalunya ja s’hagi convertit en un estat independent. “És pel que treballo al Parlament”, va manifestar.

Borràs, que va subratllar que se sent “orgullosa” de ser independentista, va lamentar que s’hagi perdut “una mica” la unitat entre ERC, JxCat i la CUP. “La unitat és la que ens ha permès avançar”, va reflexionar la que va ser candidata dels juntistes a la Generalitat el 14-F.

També va instar Espanya a “aprendre de la lliçó d’altura política i sentit d’estat” que va suposar el referèndum d’autodeterminació pactat entre França i Nova Caledònia.

Presenten el col·lectiu sobiranista Un Sol Poble

El col·lectiu Un Sol Poble, dins de Catalunya en Comú, va presentar ahir a Lleida els seus objectius per avançar cap a la sobirania nacional i l’exercici del dret a l’autodeterminació com a solució al problema polític entre Catalunya i Espanya.

L’edil del Comú de Lleida a la Paeria i diputada provincial, Elena Ferre, va indicar que la independència és l’objectiu desitjable a aconseguir en una “Catalunya justa i solidària”, mentre que el diputat Marc Perés va incidir en reptes com el federalisme, republicanisme, el dret a l’autodeterminació i de “crear un estat plurinacional amb diferents nacions sobiranes”. El portaveu del partit, Jaume Moya, va destacar el suport a l’indult dels polítics presos. La formació es presentarà a tot Catalunya.

Aragonès i Sánchez, a la taula de diàleg celebrada a finals de febrer de l’any passat.

Aragonès i Sánchez, a la taula de diàleg celebrada a finals de febrer de l’any passat.ACN

tracking