SEGRE

PARTITS CORRUPCIÓ

Casado descarta expedientar Cospedal perquè no és càrrec públic

Al contrari del que va fer amb Fernández Díaz al ser imputat per la Kitchen || L'OCU assenyala moviments de sis milions de Zaplana a Andorra fruit de comissions

Cospedal va ser un gran suport per a Casado a les primàries que el van portar a liderar el PP.

Cospedal va ser un gran suport per a Casado a les primàries que el van portar a liderar el PP.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè de Drets i Garanties del PP, presidit per Andrea Levy, ha acordat no obrir expedient informatiu a María Dolores de Cospedal, imputada en el cas Kitchen, perquè “la presumpta conducta no resulta de l’exercici d’un càrrec públic o representatiu”. El PP va informar ahir de la resolució adoptada a la reunió d’aquest òrgan del partit per analitzar la situació de l’exsecretària general que, igual que el seu marit, Ignacio López del Hierro, han estat imputats pel jutge del cas Kitchen sobre l’espionatge a l’extresorer Luis Bárcenas el 2013.

Tots dos han estat imputats per presumptes delictes de suborn, malversació i tràfic d’influències, i han estat citats a declarar els propers dies 29 i 30 de juny, respectivament.

Segons els estatuts del partit

L’esmentat comitè entén que serà el jutjat encarregat de la instrucció –el magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón– el que hagi de dilucidar si Cospedal ha incorregut en un il·lícit penal o no. I ho basa en l’article 22.1 dels estatuts del partit i en el 19.2, que estableixen els terminis de prescripció de les suposades infraccions comeses per un afiliat.

Tanmateix, el PP sí que va anunciar el mes de setembre de l’any passat l’obertura d’expedient informatiu a l’exministre Jorge Fernández Díaz després de ser imputat en el cas Kitchen després de conèixer que havia estat citat com a imputat. Ja no ocupava càrrec públic perquè el PP l’havia deixat fora de les llistes electorals del novembre del 2019.

D’altra banda, l’últim dels informes que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha firmat en el cas Erial i en relació amb Eduardo Zaplana identifica moviments d’almenys sis milions d’euros en bancs d’Andorra que associa a la que, segons la hipòtesi dels investigadors, era una xarxa financera organitzada per aquest imputat per al cobrament de comissions.

L’UCO considera que l’entramat d’Andorra va ser clau per desviar les quantitats cobrades, segons ells, de comissions il·legals per l’adjudicació del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana i de la ITV, i blanquejar-les per, posteriorment, repatriar-les a Espanya.

tracking